Američki Vrhovni sud odbio slučaj Schiavo

AMERIČKI Vrhovni sud odbacio je u četvrtak zahtjev roditelja Terri Schiavo, koja ima teško oštećenje mozga, da se nastavi umjetno hranjenje, odbivši intervenirati u ovom slučaju obitelji s Floride, koji zaokuplja pozornost američke javnosti.

Najviši američki sud je bez objašnjenja odbio zahtjev Boba i Mary Schindler da naredi da se Terri Schiavo ponovno stavi cjevčica za umjetno hranjenje koja je uklonjena prije šest dana, naredbom suda na Floridi.

Liječnici su tada rekli da će Schiavo (41), vjerojatno umrijeti za tjedan do dva.

Ovo je bio već peti put da se Vrhovni sud odbio pozabaviti slučajem Schiavo.

Pravna borba za pravo na život i smrt Terri Schiavo sada je prebačena na Floridu gdje je guverner Jeb Bush zatražio od suda dozvolu da ova savezna država preuzme skrbništvo nad ženom koja se prema nalazima liječnika nalazi u trajnom vegetativnom stanju nakon što je 1990. pretrpjela oštećenje mozga kao posljedicu srčanog udara.

Zahtjev za skrbništvom predan je sucu, koji je već ranije presudio da se prekine umjetno hranjenje, i očekuje se da će o zahtjevu odlučiti u četvrtak. Sudac George Greer je u srijedu izdao naredbu kojom zabranjuje ponovno uvođenje cjevčice za hranjenje dok razmatra slučaj.

Dvadeset sudskih presuda do sada podržalo je zahtjev supruga Michaela, zakonitog skrbnika, da se dopusti prekid umjetnog hranjenja i dopusti da njegova supruga umre. Sudovi su presudili da je suprug podastro dovoljno dokaza da mu je sama Terri Schiavo rekla da ne bi željela nastaviti živjeti u ovakvom stanju, mada nije ostavila pisanu oporuku.

Roditelji pak tvrde da bi se Terri mogla oporaviti i kažu da bi se ona kao katolkinja protivila dragovoljno prihvatiti prekid života.

Sudska borba roditelja i supruga razvila se u posljednjih nekoliko dana u visokopolitiziranu dramu nakon što je pod pritiskom skupina konzervativnih kršćana američki Kongres tijekom vikenda donio poseban zakon kojim omogućuje prebacivanje slučaja na savezno sudstvo pošto su se njime do tada bavili samo sudovi na Floridi.

Pokušaj je, međutim, pretrpio neuspjeh jer je savezni sudac na Floridi u utorak, a potom i prizivni sud u Atlanti u srijedu odbacio zahtjev da se nastavi umjetno hranjenje.

Pročitajte više