Američki Vrhovni sud presudio u korist protivnika pobačaja

S OBZIROM na danas pretežno konzervativni sastav američkog Vrhovnog suda, svaka njegova odluka vezana uz pobačaj gleda se s velikom pažnjom. Mnogi se pitaju hoće li najviše američko sudsko tijelo pronaći način da na posredan ili neposredan način ukine presudu kojom  je godine 1973. njegov tada liberalni sastav ustanovio pobačaj kao pravo u SAD.

Iako je sud tada rekao jedno, veliki broj Amerikanaca, pogotovo onih konzervativnijih uvjerenja, misli drugo, i taj stav je spreman izraziti na često radikalne načine. Jedan od njih su i demonstracije koje se redovno održavaju pred ginekološkim klinikama i zbog kojih osoblje i pacijenti moraju često trpiti svakakve neugodnosti.

Prije gotovo dva desetljeća na tu praksu su reagirale ginekološke klinike i glavna američka feministička udruga NOW. Godine 1986. su protiv raznih "pro-life" organizacije podnijele tužbu na temelju federalnog zakona iz 1950-ih koji se obično primjenjuje na iznude i oružane pljačke.

Proces se odužio više od dva desetljeća, a godine 1998. su zagovornici pobačaja ostvarili pobjedu, kada je porota u Chicagu presudila u njihovu korist te tako dala podlogu federalnom sudu da zabrani demonstracije pred svakom ginekološkom klinikom u SAD. Pet godina kasnije je Vrhovni sud, pak, tu zabranu ukinuo, držeći kako se može odnositi na jedino na demonstracije koje sadržavaju "nasilje i druge protuzakonite radnje".

No, Sedmi žalbeni sud je ponovno pokrenuo cijeli slučaj nastojeći vratiti zabranu na snagu, tvrdeći da se federalni zakon primijenjen protiv prosvjednika može odnositi i na nasilne aktivnosti koje nisu oružana pljačka.

Vrhovni sud je protiv tog mišljenja istupio jednoglasno, a današnju presudu je obrazložio sudac Stephen Breyer, koji važi za člana liberalne frakcije. "Kongres stajanje na ulici nije definirao kao nasilno kazneno djelo", kaže se u obrazloženju.

Prosvjednici su oduševljeni presudom, jer bi u suprotnom mogli biti tuženi za aktivnosti kao što su javne molitve, držanje transparenata i dijeljenje letaka.

Jedna od posebnih zanimljivosti ovog slučaja jest da su protivnici pobačaja dobili podršku i iz krugova koji se obično vezuju uz lijevo krilo američke politike. Na njihovu stranu su stranu stali vodeći američki sindikati, kao i predstavnici raznih ekoloških i drugih aktivističkih udruga. Prema njihovom mišljenju, zabrana prosvjeda pred klinikama bi bio opasan presedan koji bi se jednom mogao koristiti i protiv njih.

D.A.

Pročitajte više