Američko gospodarstvo u prošloj godini poraslo 5.7 posto

Foto: EPA

AMERIČKO gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 5.7 posto, najsnažnije od 1984. godine, a aktivnosti su na kraju godine snažno ubrzale, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine. U 2020. aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu pale su 3,.4 posto, što je bio njihov najveći pad od 1946. godine.

U posljednjem kvartalu 2021. rast BDP-a snažno je ubrzao, uz stopu rasta od 1.7 posto u odnosu na treći kvartal kada su aktivnosti porasle 0,.6 posto. Na godišnjoj razini BDP je u četvrtom tromjesečju porastao 5.5 posto, nakon 4.9-postotnog povećanja u razdoblju od srpnja do rujna.

Anualizirana stopa rasta, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju raslo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u četvrtom tromjesečju 6.9 posto. U razdoblju od srpnja do rujna iznosila je 2.3 posto.

Rast najvećeg svjetskog gospodarstva potaknuli su u prošloj godini ogromni paket fiskalnih poticaja i iznimno niske kamatne stope, koji su poduprli osobnu potrošnju, tradicionalno glavni motor rasta u SAD-u.

Pred kraj godine veliki udio u povećanju BDP-a imala su i ulaganja u zalihe, ispražnjene oporavkom potrošnje paralelno ublažavanju pandemijskih ograničenja. Širenje omikrona prigušilo je ipak potrošnju na samom kraju godine, posebno zbog nestašice motornih vozila, povezane s problemima u opskrbi čipovima.

Pročitajte više