Američko ministarstvo procjenjuje rekordnu zaradu od poljoprivrede

Ilustracija: EPA

SKOK cijena žitarica i stoke u ovoj godini podići će prihod u američkoj poljoprivredi na povijesno visoku razinu, procijenilo je ministarstvo poljoprivrede. Ukupni prihod u nominalnom izrazu bit će veći za 24.3 posto i iznosit će 541.3 milijarde dolara. U ratarstvu porast će za 19 posto, na 285 milijardi dolara, a značajan motor rasta bit će prodaja kukuruza, soje i pšenice.

Još će snažnije porasti ukupni prihod stočara, za 31 posto, na 256 milijardi dolara, procjenjuje ministarstvo. Neto prihod u poljoprivredi porast će u ovoj godini 13.8 posto na 160.5 milijardi dolara, pokazuju izračuni. Prilagođen za inflaciju, neto prihod dosegnut će najvišu razinu od 1973. godine, a neto gotovinski prihod bit će najveći otkada ministarstvo objavljuje podatke.

Porast troškova proizvodnje

Neto gotovinski prihod obračunava se u godini prodaje, a neto prihod u godini proizvodnje i uključuje faktore poput pada vrijednosti imovine poput poljoprivredne opreme. Snažno će u ovoj godini porasti i troškovi proizvodnje, dodaje ministarstvo, te će u nominalnom izrazu biti viši u gotovo svim stavkama, a najviše bi u dolarima trebali porasti troškovi stočne hrane i gnojiva, vapna i drugih inputa povezanih s tlom.

Najveći postotni skok trebali bi pak zabilježiti troškovi goriva i nafte, za 47.4 posto, na 20.5 milijardi dolara. Slijede troškovi kamata koji bi trebali porasti za 41 posto, na 27.4 milijarde dolara. Dug poljoprivrednika trebao bi u nominalnom izrazu porasti za 5.9 posto. Kada se prilagodi za inflaciju, bit će na razini prošle godine, procjenjuje ministarstvo.

Pročitajte više