Američko-britanski odgovor Kini i Rusiji: Biden i Sunak dogovorili novo partnerstvo

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden dogovorili su novo partnerstvo kako bi jačali ekonomsku sigurnost dvaju tradicionalnih saveznika u odgovoru na sve veći utjecaj Kine i posljedice ruske invazije na Ukrajinu. 

Atlantska deklaracija, potpisana na susretu dvojice čelnika u Bijeloj kući, najavljuje predanost uklanjanju trgovinskih barijera, snažniju obrambenu suradnju i dogovor o zaštiti podataka. 

"Uvijek smo pomicali granice"

Ovaj sporazum stiže nakon što su propale nade o cjelovitom sporazumu o slobodnoj trgovini između dviju zemalja poslije britanskog izlaska iz Europske unije. Britanski dužnosnici tvrde da je novi, ciljani pristup bolji odgovor na ekonomske izazove nastale ruskom invazijom na Ukrajinu i sve asertivnijom Kinom. 

Sunak je rekao kako su "SAD i Velika Britanija uvijek pomicali granice toga što dvije države mogu zajedno postići". 

"Generacijama smo se borili jedni uz druge, dijelili smo obavještajne podatke koje ne dijelimo s ikim drugim te gradili najsnažniji investicijski odnos u svjetskoj povijesti", kazao je britanski premijer. 

"Stoga je prirodno da, kad smo suočeni s najvećom transformacijom naših gospodarstava od industrijske revolucije, okrećemo se jedni drugima kako bismo izgradili snažniju ekonomsku budućnost zajedno", dodao je. 

"Novi standardi suradnje"

"Atlantska deklaracija postavlja nove standarde za ekonomsku suradnju, potiče naša gospodarstva za budućnost kako bismo zaštitili naše ljude, stvarali radna mjesta i zajedno gradili naše ekonomije", zaključio je Sunak. 

Dogovor rješava neke probleme nastale Bidenovim Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) i sadrži prijedloge za dogovor o kritičnim mineralima kako bi se izbjegle barijere koje su utjecale na trgovinu baterijama za električne automobile. 

Biden je najavio da će od Kongresa zatražiti da potvrdi Veliku Britaniju kao "domaći izvor" pod američkim zakonima o obrambenoj nabavi, što će omogućiti veće američke investicije u britanske tvrtke. Dogovor predviđa i rad na otpornosti opskrbnih lanaca te inicijativu za izbacivanje Rusije Vladimira Putina iz svjetskog civilnog nuklearnog tržišta.

"Naš poseban odnos je vrlo dobar"

Sporazum poziva na međusobno priznanje kvalifikacija inženjera iako će to u SAD-u zahtijevati i odobrenje individualnih saveznih država. Dvije zemlje će surađivati i u ključnim industrijama poput umjetne inteligencije, 5G i 6G telekomunikacija, kvantnog računalstva i poluvodiča, stoji u dogovoru. 

Biden je u Ovalnom uredu rekao kako je poseban odnos Londona i Washingtona "vrlo dobar". 

"Zajedno pružamo ekonomsku i humanitarnu pomoć te sigurnosne sustave Ukrajini u njenoj borbi protiv brutalne ruske invazije", rekao je američki predsjednik.

"Zajedno podržavamo Ukrajinu"

"Zastrašujuće je pomišljati na razgovore koje su naši prethodnici vodili u ovoj sobi, kad su razgovarali o ratovima koje su zajedno vodili, miru koji su zajedno postigli", rekao je Sunak Bidenu na početku susreta. 

"Opet, prvi put u više od pola stoljeća suočavamo se s ratom na europskom kontinentu i kao što smo to činili prije, SAD i UK zajedno daju podršku Ukrajini", dodao je. 

Sunak i Biden posljednji put su se susreli prošli mjesec u Hirošimi, tijekom susreta G7. Također su se sastali u travnju u Belfastu te u San Diegu u ožujku, na trilateralnom susretu s Australijom. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više