Bebe ženskog spola imaju složeniju moždanu aktivnost. Ne zna se što to točno znači

Foto: Shutterstock

Izgleda da se složenost moždanih signala smanjuje tijekom razvoja beba, i to znatno brže kod djece muškog spola. Neurolog Joel Frohlich sa Sveučilišta Tübingen u Njemačkoj i njegovi kolege su putem magnetoencefalografije (MEG) kod 43 fetusa u trećem tromjesečju i 20 beba starih između 13 i 59 dana mjerili magnetska polja u mozgu koja nastaju nakon zvučnog podražaja. 

Među bebama je bilo 16 njih kojima su proveli isto mjerenje dok su još bile fetusi. Podražaji su se sastojali od različitih rasporeda zvučnih signala. Jedna sekvenca se sastojala od četiri zvučna signala koji su trajali 200 milisekundi, između kojih je bio razmak od 400 milisekundi.  

U svakom bloku podražaja se nalazilo 180 sekvenci. Znanstvenici su prvo fetusima i bebama pustili 30 blokova, kao neku vrstu treninga, a zatim su nakon dva bloka mjerili njihovu magnetsku moždanu aktivnost. 

S čime je povezana viša razina neuralne složenosti

U odraslih osoba bez zdravstvenih tegoba, više razine neuralne složenosti povezane su s boljom izvedbom i bržim vremenom tijekom obavljanja raznih funkcija, kao što su planiranje i donošenje odluka. Niske razine složenosti povezane su sa smanjenom sposobnosti obrade informacija, kao što je vrijeme provedeno pod općom anestezijom i tijekom sna. 

Frohlich i njegovi kolege su stoga pretpostavili da će složenost MEG signala rasti s razvojem fetusa i beba. No, čekalo ih je iznenađenje. Rezultati su pokazali da se složenost moždanih signala smanjuje s vremenom, što se odvijalo značajno brže kod fetusa i beba muškog spola. 

Za sada nije poznat razlog pada razina neuralne složenosti, no postoji mogućnost da se radi o svojevrsnoj eliminaciji nepotrebnih procesa. "Mozak u razvoju eliminira stanice i veze koje su nepotrebne", rekao je Frohlich, a prenosi New Scientist

Razlike između beba muškog i ženskog spola

"Kako mozak sazrijeva, stvaraju se uređeni obrasci neuronskih veza koji mu govore kako reagirati na podražaje. Razvijeniji mozak ima manji raspon reakcija na podražaj, a time i manju složenost", dodao je Frohlich. 

Frohlich smatra da bi varijacije među spolovima mogle biti posljedica temeljnih razlika u razvoju živčanog sustava kod dječaka i djevojčica. Znanstvenici nakon završetka istraživanja nisu pratili razvoj beba te stoga nije poznato nastavlja li se ta varijacija.

Istraživanje naziva Sex differences in prenatal development of neural complexity in the human brain objavljeno je u časopisu Nature Mental Health.

Pročitajte više