Američki humanitarac preko 6 godina bio talac džihadista u Africi, danas je pušten

Ilustracija: Shutterstock

OSLOBOĐEN je američki humanitarni radnik koji je preko šest godina bio talac u zapadnoj Africi, javlja NBC. Jeff Woodke (62) iz McKinleyvillea u Kaliforniji otet je 14. listopada 2016. iz svog doma u Abalaku na sjeveru Nigera.

Woodke i francuski novinar Olivier Dubois, čije je oslobađanje također najavljeno za danas, viđeni su skupa u međunarodnoj zračnoj luci Diori Hamani u glavnom gradu Nigera Niameyu.

Vjeruje se da ga je otela skupina povezana s Islamskom državom

Vjeruje se da je humanitarca otela skupina povezana s Islamskom državom prije nego što je predan lokalnoj organizaciji Al-Qaide u susjednom Maliju, rekla je njegova obitelj.

Državni tajnik Antony Blinken zahvalio je Rogeru Carstensu, posebnom predsjedničkom izaslaniku SAD-a za pitanja talaca, i drugim dužnosnicima ministarstva čiji je dugogodišnji rad na Woodkeovoj nevolji konačno urodio plodom. Reagirao je i savjetnik za američku nacionlnu sigurnost.

"Zadovoljan sam, veliko je olakšanje što je Woodke oslobođen nakon više od šest godina zatočeništva. SAD zahvaljuje Nigeru na pomoći da humanitarca vrati svima kojima fali i koji ga vole. Zahvaljujem mnogima u nšoj vladi koji su neumorno radili na osiguravanju njegove slobode", rekao je savjetnik za američku nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. 

Obitelj američkog humanitarca rekla je da je on sretan i oduševljen što je slobodan.

Pročitajte više