Amerika i Britanija odlučile koga će podržati za novog šefa NATO-a

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržale su danas nizozemskog premijera na odlasku Marka Ruttea za nasljednika Jensa Stoltenberga na mjestu glavnog tajnika NATO-a, čime je on dospio u snažnu poziciju za preuzimanje te funkcije.

Stoltenbergov nasljednik, nakon što on odstupi u listopadu, preuzet će dužnost u ključnom trenutku sa zadaćom da održi potporu članica NATO-a za skupu obranu Ukrajine od ruske invazije, dok se čuva od bilo kakve eskalacije koja bi savez izravno uvukla u rat s Moskvom.

Što ako Trump pobijedi?

"Predsjednik Biden snažno podupire kandidaturu premijera Ruttea za sljedećeg glavnog tajnika NATO-a. Premijer Rutte posjeduje duboko razumijevanje važnosti Saveza, prirodni je vođa i komunikator, a njegovo bi vodstvo dobro poslužilo Savezu u ovom kritičnom trenutku", rekao je jedan američki dužnosnik.

Ovisno o ishodu predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom, sljedeći šef NATO-a možda će se morati pozabaviti drugim mandatom Donalda Trumpa koji je nedavno još jednom doveo u pitanje svoju predanost obrani saveznika u NATO-u.

Trump je ranije ovog mjeseca izazvao žestoke kritike zapadnih dužnosnika jer je sugerirao da neće štititi zemlje koje ne uspiju ispuniti ciljeve saveza za obrambenu potrošnju te da će čak potaknuti Rusiju da ih napadne.

Rutte ostaje premijer dok traju koalicijski pregovori

No Rutte, kojeg se već smatralo favoritom za čelno mjesto u NATO-u, rekao je u subotu da bi Europa trebala "prestati jadikovati, kukati i prigovarati" o Trumpu i umjesto toga se usredotočiti na ono što može učiniti za Ukrajinu.

"Moramo surađivati s onim tko je na plesnom podiju", rekao je Rutte na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Najdugovječniji nizozemski premijer Rutte (57) neočekivano je najavio odlazak iz nizozemske politike u srpnju, ali ostaje premijer dok traju koalicijski pregovori nakon izbora 22. studenog.

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom koji zahtijeva podršku ili barem odsustvo protivljenja sve 31 članice. Dvoje diplomata reklo je da Rutte do sada ima podršku oko 20 članica NATO-a.

Pročitajte više