Amerika izglasala pomoć Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata

Foto: Profimedia

Zastupnički dom američkog Kongresa u subotu je uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca. 

Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglaso prije više od dva mjeseca.

Paket pomoći sada ide u Senat, pa Bidenu koji ga je obećao odmah potpisati

Podsjećamo, američki predsjednik Biden prvi je put dodatno financiranje Ukrajine tražio u listopadu, kada su se vojne zalihe Ukrajine naglo počele smanjivati.

Zelenski je pri Kongresu apelirao još u veljači. U sklopu ovog paketa, odobreno je i slanje pomoći Izraelu, ali i Tajvanu, kao i zakon koji sadrži nekoliko vanjskopolitičkih prijedloga uključujući zabranu aplikacije TikTok, platforme u kineskom vlasništvu.

Senat bi o njemu trebao glasati idući tjedan i potom ga poslati predsjedniku Joeu Bidenu na potpis.

Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson je upozorio zastupnike da je to "neprimjereno ponašanje":

Koliko novca ide Izraelu, Tajvanu...?

Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom. U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

Javio se Zelenski i poručio: "Hvala, Ameriko"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novu američku pomoć Ukrajini.

"Zahvalan sam američkom Zastupničkom domu, objema strankama i osobno predsjedniku Mikeu Johnsonu na odluci koja povijest drži na pravom putu.

Demokracija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi.

Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju.

Pravedan mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i poslani na stol predsjednika Bidena. Hvala, Ameriko!"

Biden: Ovo šalje jasnu poruku

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u izjavi da usvajanje zakona o inozemnoj pomoći šalje "jasnu poruku" o američkom vodstvu svijetu.

"Pozivam Senat da brzo pošalje ovaj zakon na moj stol kako bih ga mogao potpisati i kako bismo mogli brzo poslati oružje i opremu u Ukrajinu."

Pročitajte više