Amerika prizemljila 688 borbenih zrakoplova F-15

AMERIČKO ratno zrakoplovstvo (USAF) privremeno je prizemljilo čitavu flotu borbenih zrakoplova F-15 Eagle zbog zračne nesreće koja se dogodila u petak kada se tijekom izvođenja trenažne misije jedan zrakoplov F-15 raspao u zraku.

Nesreća se dogodila iznad istočnog Missourija gdje je pilot aviona izvodio zadaću uvježbavanja zračne borbe. Iako se zrakoplov raspao u zraku, pilot je uspio preživjeti nesreću.

Zbog nesreće zapovjedništvo USAF-a odlučilo se na privremenu obustavu letenja Eaglom kako ne bi došlo do novih sličnih događaja.

Inače, F-15 Eagle je pouzdan borbeni zrakoplov i jedan od najboljih aviona u svojoj kategoriji u svijetu. Unatoč tome u američkom ratnom zrakoplovstvu već neko vrijeme postoji bojazan u pogledu sigurnosti letenja ovim tipom aviona od kojih je većina izgrađena prije više od 20 godina.

Američke zračne snage trenutno u svoju udarnu flotu uvode novi avion F-22 Raptor koji će biti zamjena za F-15. Međutim radi se o letjelici koja tek ulazi u uporabu i njezin udio u ukupnom sastavu USAF-a još uvijek je zanemariv.

I.K.

Pročitajte više