UN će usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Vučić: To je nasilje nad Srbima

Foto: Profimedia

Sjedinjene Države poručile su Srbiji danas, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je "neophodno suočavanje s istinom", u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O'Brien istaknuo je, poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako Washington želi da SAD i Srbija nastave dugogodišnje partnerstvo, a da je "glavna tema" današnjeg susreta bilo kako da dvije zemlje budu partneri.

"Moramo se suočiti s istinom"

O'Brien je rekao da je u Srebrenici počinjeno "kazneno djelo i zločin" te da su mnogi počinitelji u sudskom postupku osuđeni, ali da je i danas potrebno suočiti se s istinom.

On je podsjetio da je, kao mladi odvjetnik, radio na istraživanju zločina u Srebrenici kada je tom timu partner bila vlada Srbije, a cilj je da i sada to bude rezultat - da postoji partnerstvo sa Srbijom i da se svi suoče s istinom.

"Tada nam je vlada Srbije jamčila sigurnost i tada su predstavnici UN-a bili s nama dok smo tražili istinu. To radimo i danas, a moramo se suočiti s istinom. Bili smo tada partneri i sada trebamo biti", rekao je američki dužnosnik.

Vučić: To je nasilje nad srpskim narodom

Vučić je, govoreći o rezoluciji u Srebrenici, rekao da je iznimno zabrinut jer zna da će ta rezolucija poremetiti odnose u regiji. On je istaknuo da će se Srbija boriti protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a.

"Znamo da smo mali, znam da je pored mene Amerika supersila, ali mi ćemo se suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s O'Brienom.

"Srbija plaća visoku cijenu"

Američki dužnosnik istaknuo je, u vezi s dijalogom Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, da međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na ispunjenju obećanja i osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), na kojem ustrajava Beograd.

"Ako postoji zabrinutost (Srbije) da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju obvezu, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispunimo obećanje i sebi i drugima", naglasio je O'Brien.

Srbijanski predsjednik izjavio je ranije da je Srbija u iznimno teškoj političkoj situaciji jer "plaća visoku cijenu" zbog svoje geopolitičke pozicije, prije svega odnosa prema sukobu u Ukrajini, sankcija koje ne želi uvesti Rusiji, te zbog Kosova koje ima snažnu međunarodnu podršku, uključujući i podršku prijemu u Vijeće Europe.

Pročitajte više