Amerika uvodi nove sankcije Iranu

Foto: EPA

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena danas je objavila uvođenje novih sankcija usmjerenih na financijske mreže iranske Revolucionarne garde i libanonske paravojne skupine Hezbolah koju podržava Iran, usred rastućih napetosti između Washingtona i Teherana, piše Newsweek.

Uvedene su sankcije za jednu osobu i tri entiteta za koje se sumnja da pružaju ključnu financijsku potporu iranskim snagama Islamske revolucionarne garde-Quds. Sankcije su također bile usmjerene na financijsku mrežu Hezbolaha, koja se sukobila s Izraelom duž libanonsko-izraelske granice od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog listopada.

Obje su skupine Sjedinjene Države označile stranim terorističkim organizacijama.

Proxy terorističke skupine

"Današnji postupak naglašava našu odlučnost da spriječimo IRGC-QF i njegove proxy terorističke skupine da iskoriste međunarodni trgovinski sustav za financiranje svojih destabilizirajućih aktivnosti", rekao je u izjavi ministar financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

"Sjedinjene Države nastavit će poduzimati mjere kako bi razotkrile i prekinule te kriminalne veze", rekao je Nelson.

Ovaj potez dolazi u trenutku povećanja napetosti između SAD-a i Irana, nakon prošlotjednog napada dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno još tridesetak.

Predsjednik Joe Biden za napad je okrivio "radikalne militantne skupine koje podržava Iran i koje djeluju u Siriji i Iraku", a danas je Bijela kuća i službeno optužila militantnu skupinu Islamskog otpora kao glavnog krivca. Biden je rekao da će SAD "odgovoriti" na napad.

Zapovjednik Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je ranije danas da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD-a.

Pročitajte više