Amerikanac koji je ubio pet osoba u novinskoj redakciji dobio više doživotnih kazni

Foto: Anne Arundel PD

JARROD RAMOS koji je 2018. ubio pet djelatnika novina Capital Gazette osuđen je danas na pet doživotnih kazni zatvora bez mogućnosti uvjetne, jednu doživotnu kaznu zatvora i kaznu zatvora od 345 godina, rekla je Tia Lewis, glasnogovornica okružnog državnog odvjetništva.

Sve kazne će se izvoditi uzastopno, priopćilo je odvjetništvo.

Ramos je u lipnju 2018. ušao u urede Capital Gazettea i sačmaricom ubio petero ljudi u redakciji, pri čemu je ozlijedio još dvoje.

Odbačena njegova tvrdnju da nije psihički stabilna osoba

Porota je 15. srpnja utvrdila da je Ramos krivično odgovoran za napad, odbacujući njegovu tvrdnju da tada nije bio psihički stabilno. Napadač se u listopadu 2019. godine izjasnio krivim, ali je kazao kako nije kazneno odgovoran zbog svog mentalnog stanja.

Suđenje ove godine trebalo je procijeniti njegovo psihičko stanje u vrijeme pucnjave, piše CNN.

Htio sakriti vlastiti identitet

Podsjetimo, Ramos je prije napada namjerno oštetio jagodice na prstima kako bi policiji otežao identifikaciju te nije imao nikakav identifikacijski dokument. Uz to, odbijao je na bilo koji način surađivati s policijom. No policija ga je ipak identificirala koristeći tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi pretražila baze putovnica i vozačkih dozvola.

Policija je Ramosa pronašla kako se skriva ispod stola u zgradi u kojoj je hladnokrvno ubio petero ljudi, javlja CBS News.

Među ubijenima i pomoćnik glavnog urednika

Zapovjednik policije u tom okrugu William Krampf je tada na novinskoj konferenciji rekao da je među žrtvama i pomoćnik glavnog urednika Rob Hiaasen (59).

Rekao je da je ubijeno još četvero članova redakcije tog lista. "To je bio ciljani napad na Capitol Gazette", rekao je Krampf. "Ta je osoba bila pripremljena da ubija ljude. Njegova je namjera bila ubiti ih".

Pročitajte više