Amerikanac proveo skoro 50 godina u zatvoru. Nova saznanja govore da je možda nevin

Ilustracija: Profimedia

ČOVJEK koji je proveo gotovo 50 godina u zatvoru u Oklahomi zbog smrtonosne pucnjave pušten je iz pritvora nakon što je sudac naredio novo suđenje. Glynn Ray Simmons osuđen je 1974. godine za ubojstvo Carolyn Sue Rogers, prodavačice u trgovini pića u gradu Edmondu. 

Druga žena koja je upucana i ozlijeđena tijekom pljačke kasnije je prepoznala Simmonsa kao počinitelja, piše Associated Press. Simmons, koji je živio u Louisiani, tvrdio je kako se u vrijeme pljačke uopće nije nalazio u Oklahomi, nego u svojoj matičnoj saveznoj državi. 

Tužitelji nisu predali sve dokaze

Ured okružnog tužitelja zatražio je od okružne sutkinje Amy Palumbo da poništi kaznu i odredi datum za novo suđenje, istaknuvši da tužitelji nisu predali neke dokaze u slučaju, uključujući policijsko izvješće koje je pokazalo da je očevidac možda identificirao druge osumnjičene, a ne Simmonsa i suoptuženika Dona Robertsa.

Tijekom sudskog saslušanja u srijedu Palumbo je poništila presudu za ubojstvo i doživotnu zatvorsku kaznu. Naglasila je da Simmons ima pravo na oslobođenje "zbog propusta države da objelodani izvješća policijske uprave koja su mu uskratila pošteno suđenje".

Prvo je osuđen na smrtnu kaznu

Simmons je imao 22 godine kada je osuđen, a sada ima 70 godina. "Sada sam slobodan. To je neopisivo. Odradio sam 48 godina. Ovo je milosrđe. Sretan sam. Spreman sam krenuti dalje i učiniti nešto od svog života", rekao je na izlasku iz zgrade suda. Porota je prvotno osudila Simmonsa i Robertsa na smrt.

Kazne su im smanjene na doživotni zatvor 1977. godine nakon odluka Vrhovnog suda SAD-a u vezi sa smrtnom kaznom. Roberts je 2008. pušten na uvjetnu slobodu, a na saslušanju u travnju ponovio je kako je nevin. Okružna tužiteljica Vicki Behenna najavila je da će sljedeći korak biti procjena slučaja za ponovno suđenje koje je zakazano za 23. listopada.

Pročitajte više