KORONAVIRUS

Amerikanac vjerovao da je korona prevara, a onda mu je žena umrla od covida-19

Foto: Facebook

VOZAČ taksija iz Floride koji je vjerovao u lažne tvrdnje da je koronavirus velika prevara, izgubio je suprugu zbog covida-19, javlja BBC.

Brian Lee Hitchens i njegova supruga Erin pročitali su u medijima tvrdnje da je virus izmišljen, povezan s 5G mrežom ili sličan gripi, u koje su povjerovali. Zbog toga nisu slušali nikakve zdravstvene savjete niti su potražili pomoć liječnika kad su se oboje razboljeli početkom svibnja.

Brian se oporavio, ali njegova 46-godišnja supruga je ovog mjeseca preminula od srčanih problema povezanih s koronavirusom.

Brian Lee Hitchens razgovarao je s BBC-jem u sklopu istrage britanskog javnog medijskog servisa o cijeni dezinformacija koja je plaćena u ljudskim životima. U vrijeme kad je razgovarao s BBC-jem, njegova supruga je još uvijek bila živa, ali na respiratoru.

Smrtonosne teorije zavjera

Erin je i ranije imala probleme sa zdravljem, bolovala je od astme i poremećaja spavanja. Njezin suprug objasnio je kako par nije pratio nikakve zdravstvene upute na početku pandemije jer su povjerovali u lažne tvrdnje na internetu.

Brian je nastavio raditi kao vozač taksija bez poštivanja pravila socijalne distance ili nošenja maske, a na isti način je išao i po lijekove za suprugu. Uz to, nisu zatražili nikakvu pomoć kad se Erin u svibnju razboljela, odnosno nakon što im je oboma dijagnosticiran covid-19.

Brian Lee Hitchens je za BBC izjavio kako sada žali što nije slušao savjete o koronavirusu od početka te kako se nada da će mu supruga oprostiti.

"Ovo je stvaran virus koji različito djeluje na ljude. Ne mogu promijeniti prošlost. Mogu samo živjeti u sadašnjosti i donositi bolje odluke u budućnosti", rekao je, pa dodao: "Ona se više ne pati, na miru je. Ponekad mi nedostaje, ali znam da je sad na boljem mjestu".

Povjerovali u teorije zavjere koje su vidjeli na Facebooku

Brian je za BBC ispričao kako on i njegova supruga nisu imali neko čvrsto, strogo definirano mišljenje o covidu-19. Mijenjali su ga između uvjerenja da je virus prevara, da je povezan s 5G tehnologijom odnosno da je virus stvaran, ali da je bolest koju izaziva vrlo blaga. Kaže da su na te teorije došli čitajući objave na Facebooku.

"Mislili smo da vlada koristi virus kako bi nas omela ili da ima nekakve veze s 5G mrežom", rekao je Lee Hitchens za BBC.

No, nakon što su se oboje razboljeli u svibnju, Brian je na Facebooku objavio post u kojem je objavio kako je bio zaveden tvrdnjama o virusu koje je pročitao na internetu.

"Ako morate izlaziti van, molim vas da budete pametni i ne budete glupi kao što sam ja bio. Tako vam se neće dogoditi ono što se dogodilo meni i mojoj supruzi", napisao je u postu koji je postao viralan.

BBC podsjeća kako liječnici i ostali stručnjaci upozoravaju na ogroman potencijal teorija zavjera i dezinformacija da nanesu veliku štetu, a naročito ako se u obzir uzmu teorije zavjera o cjepivima koje kruže društvenim mrežama.

"Ne dozvoljavamo opasne dezinformacije na našim platformama. Između travnja i lipnja smo uklonili više od sedam milijuna opasnih dezinformacija o covidu-19, što uključuje i tvrdnje o lažnim lijekovima ili sugestije da socijalno distanciranje nije učinkovito", poručio je glasnogovornik Facebooka za BBC.

Pročitajte više