Amerikanac zbog ubojstva zatvoren već 43 godine. Kaže da je nevin, tužitelji se slažu

Screenshot: YouTube/ABC News

MUŠKARAC iz Missourija koji je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin i da nije počinio trostruko ubojstvo pojavio se na trodnevnom saslušanju poslije kojeg bi mogao biti oslobođen i pušten iz zatvora nakon 43 godine. Sada je odluka u rukama suca.

Kevin Strickland (62) proveo je 43 godine u zatvoru u državi Missouri. Služi kaznu od 50  godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja za zločin za koji kaže da nije počinio. S njime se slaže i tužiteljica okruga Jackson Jean Peters Baker.

Svjedokinja povukla izjavu

Optužen je za trostruko ubojstvo do kojeg je došlo za vrijeme pucnjave u Kansas Cityju 1978. godine. Žrtva koja je preživjela incident, Cynthia Douglas, a koja je umrla 2015., svjedočila je 1978. da je Strickland bio na mjestu zločina.

Douglas je tijekom pucnjave zadobila ozljede ruke i odmah kazala policiji da su počinitelji bili Vincent Bell i Kiln Adkins. Tek je dan kasnije kazala da je na mjestu događaja bio i Strickland, kojeg je poznavala. No u posljednjih 30 godina je povukla tu izjavu, rekla da je pogriješila i da je lažno identificirala Stricklanda.

Dvojica napadača koje je identificirala priznala su krivnju i svaki od njih je dobio oko 10 godina zatvorske kazne, piše CNN.

"Nisam se namjeravao izjasniti krivim za zločin koji nisam počinio"

U slučaju oslobađajuće presude radit će se o najduljoj nepravedno odsluženoj zatvorskoj kazni u povijesti Missourija i jednoj od četiri najdulje u SAD-u.

"Nisam se namjeravao izjasniti krivim za zločin koji nisam počinio. Imao sam 18 godina i vjerovao u sustav. Smatrao sam da neću biti proglašen krivim za nešto što nisam napravio. Nisam htio priznati krivnju i sklopiti nagodbu", rekao je Strickland u ponedjeljak tijekom saslušanja.

Trodnevno saslušanje završeno je u srijedu i sada se čeka odluka suda.

Pročitajte više