Amerikanka priznala krivnju i provela 43 godine u zatvoru. Sud utvrdio da je nevina

Foto: X

Žena iz Missourija koja je provela u zatvoru 43 godine oslobođena je krivnje nakon što je sudac utvrdio da postoje "jasni i uvjerljivi" dokazi da je nedužna. 63-godišnja Sandra Hemme osuđena je na doživotni zatvor zbog ubojstva Patricije Jeschke, knjižničarke u Saint Josephu.

Ubojstvo se dogodilo 1980. godine, a Hemme je osuđena nakon što je dala izjave policiji inkriminirajući samu sebe. Međutim, Hemme je u to vrijeme bila psihički bolesna. U petak je sudac okruga Livingston Ryan Horsman presudio da "dokazi izravno" povezuju lokalnog policajca s ubojstvom knjižničarke. 

Navedeni policajac je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina i u međuvremenu je umro. Hemme mora biti puštena u roku od 30 dana, osim ako joj tužitelji ne odluče ponovno suditi, poručio je sudac Horsman. 

Priznala ubojstvo kako bi izbjegla smrtnu kaznu

Presuda je uslijedila nakon dokaznog saslušanja u siječnju na kojem je Hemmein pravni tim iznio argumente koji podupiru njezinu nevinost. Ova zatvorska kazna predstavlja najdužu poznatu nezakonitu osudu žene u povijesti SAD-a, priopćili su Hemmeini odvjetnici iz neprofitne organizacije Projekt nevinosti.

"Zahvalni smo sudu što je priznao ozbiljnu nepravdu koju je gospođa Hemme trpjela više od četiri desetljeća", poručili su odvjetnici. Hemme je isprva priznala krivnju za ubojstvo u zamjenu za izbjegavanje smrtne kazne, piše Guardian.

Prva presuda je odbačena nakon žalbe, ali je ponovno osuđena 1985. nakon jednodnevnog suđenja u kojem je jedini dokaz protiv nje bilo njezino "priznanje". U peticiji na 147 stranica, kojom se traži njezino oslobađanje, odvjetnici su tvrdili da su vlasti ignorirale Hemmeine "kontradiktorne" i "činjenično nemoguće" izjave.

Odvjetnici: Davala je proturječne izjave

Hemme, koja je tada imala 20 godina, bila je na liječenju u psihijatrijskoj bolnici zbog halucinacija, derealizacije i upotrebe droga. Tijekom niza višesatnih intervjua davala je proturječne izjave o ubojstvu, naglasili su odvjetnici. 

"U nekim je trenucima bila pod tako jakim lijekovima da nije mogla ni podignuti glavu te je bila vezana za stolicu", napisali su. Detektivi su primijetili da je Hemme djelovala "zbunjeno" i da nije mogla u potpunosti razumjeti njihova pitanja.

Steven Fueston, umirovljeni detektiv policijske uprave Saint Joseph, posvjedočio je da je prekinuo jedan od intervjua jer Hemme "nije izgledala potpuno koherentno". Policija je "iskoristila njezinu mentalnu bolest i prisilila je na davanje lažnih izjava dok je bila pod sedativima i antipsihoticima", poručili su odvjetnici.

Dodali su kako su vlasti zataškale dokaze koji su upućivali da je ubojica Michael Holman, tada 22-godišnji policajac koji je pokušao upotrijebiti žrtvinu kreditnu karticu. Holmanov kamion primijećen je u blizini mjesta zločina, a kod njega je pronađen par naušnica koje je identificirao otac žrtve. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.