Amnesty International: Na prostoru ex-Yu nema političke volje za rješavanje ratnih zločina



AMNESTY International pozdravio je presudu od 27 godina zatvora koja je u Haagu izrečena Momčilu Perišiću. Tvrde da je ovo "važna pobjeda žrtava i njihovih obitelji".

Međutim, Amnesty International (AI) zabrinut je činjenicom da većina počinitelja zločina po međunarodnom pravu, počinjenih tijekom devedesetih godina u zemljama bivše Jugoslavije, i dalje izmiče pravdi.

"Dok se Sud priprema na okončanje rada 2014. godine, pravosudni sustavi u zemljama bivše Jugoslavije i dalje nemaju potrebne ljudske i materijale resurse kako bi efikasno progonili sve slučajeve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, u skladu s međunarodnim standardima pravičnog suđenja", tvrdi AI.

Amnesty International u mnogo je navrata pozvao vlasti u regiji da rad Suda nadopune dugotrajnim i sveobuhvatnim nacionalnim naporima da se istraži i procesuira nekoliko tisuća ostalih zločina, uključujući i osumnjičene osobe srednjeg i nižeg vojnog ranga, za čije procesuiranje Međunarodni sud nema kapaciteta.

Organizacija je zabrinuta činjenicom da vlade u zemljama bivše Jugoslavije nisu učinile dovoljno kako bi povećale kapacitet nacionalnih pravosudnih sustava u regiji za procesuiranje zločina prema međunarodnom pravu. "Najveća zapreka za rješavanje nekažnjivosti i privođenje počinitelja pravdi jest nedostatak političke volje da se ti zločini istraže i procesuiraju", tvrdi AI.

Pročitajte više