AMNESTY OBJAVIO MUČNO IZVJEŠĆE O POLOŽAJU ŽENA U TURSKOJ

Amnesty International objavio je mučno izvješće o položaju žena u Turskoj, gdje trećina do polovice žena trpi nasilje i optužio vlasti da dopuštaju takvo stanje.

"Stotine tisuća žena podnose batine, nasilje, fizičke i verbalne napade, a njihovi ih očevi, braća i sinovi potiču na samoubojstvo i ubijaju", kazala je na konferenciji za tisak Christina Curry, koordinatorica izvješća organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Halya Gowan, predsjednica Amnesty Internationala za Europu i Bliski istok, zatražila je od turske vlade da se bori protiv "manjkavosti u primjeni postojećih zakona" o zaštiti žena te da jamči da će "sudstvo i policija provesti istragu i osuditi počinitelje nasilja nad ženama".

U srpnju 2003. turski je parlament poništio smanjenje kazne za osobe odgovorne za takozvani zločin zbog obrane časti, ali još nije raspravljao o smanjenju kazne za nasilje počinjeno kao odgovor na "jaku provokaciju", na što se gdjekad poziva u sudskim postupcima u svezi sa seksualnim ponašanjem žena i obiteljskom čašću.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više