Amnesty upozorava na mogućnost proširenja čečenskog sukoba na Ingušetiju

AKTIVISTI humanitarne organizacije Amnesty International u srijedu su upozorili na opasnost od mogućeg "proširenja čečenskog sukoba na susjednu republiku Ingušetiju", kaže se u priopćenju organizacije, objavljenom nakon napada u Ingušetiji u kojem su, prema posljednjim podacima, poginule 92 osobe.

"Situacija u Čečeniji neće se još dugo normalizirati. Nasilje koje je obilježilo sukobe u Čečeniji, odnedavno se zabrinjavajuće često javlja i u susjednoj Ingušetiji", kaže se u priopćenju Amnesty Internationala.

Organizacija od međunarodne zajednice traži da problem "sukoba u Čečeniji i oko te republike stavi na više mjesto na popisu kriza s kojima je suočena", te ističe kako se "mora pronaći trajno rješenje problema, utemeljeno na mjerama koje bi jamčile poštivanje i zaštitu prava ljudi koji žive u regiji, bez diskriminacije".

U priopćenju Amnestyja osuđuje se i problem nestanaka ljudi, odnosno čestih otmica u Ingušetiji.

"Nakon nedavnog povratka u Ingušetiju od lokalnog smo stanovništva doznali o kršenjima ljudskih prava koji se ondje i u Čečeniji događaju svakodnevno", rekla je predstavnica organizacije Marijana Katzarova na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.

"Unatoč tomu što ruska vlada stanje u Čečeniji i Ingušetiji želi prikazati mirnim i uobičajenim, činjenice govore protiv - u posljednih 6 mjeseci u Ingušetiji su nestale 34 osobe", istaknula je.

Pročitajte više