Amonijak nije uzrok trovanja Zdravka Martinovića ni njegova psa

AMONIJAK nije uzrok trovanja ni kod Zdravka Martinovića koji je već četiri dana u komi, ni kod njegove kuje Šeri koja je uginula u petak navečer kod potoka na Dubovcu, izvjestio je u Karlovcu ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju doktor Franjo Plavšić. Moguće je da je razlog trovanja neka plinovita tvar koja vrlo brzo nestaje, kazao je Plavšić.

"Sasvim pouzdano mogu reći da smo mi toksikolozi u razgovorima i gledajući nalaze sa obdukcije zaključili da amonijak nije uzrok otrovanja ovog bolesnika niti psa. Isto tako nije uzrok otrovanja ni fosfin o kojem se pisalo, zato jer su drugačiji simptomi nego koji su opisani kod ovog pacijenta. Međutim, zaključujemo da se ipak radilo o nekakvoj plinovitoj tvari koja vrlo brzo djeluje i koja je mogla dovesti do ovih posljedica do kojih je dovela" - prenosi Radio Mrežnica Plavšićevu izjavu.

Na pitanje kako onda objašnjava abnormalno visoku koncentraciju amonijaka pronađenu u krvi nesretnog Martinovića Plavšić je odgovorio:

"Radi se o amonijevim ionima da budemo točni, dakle nije amonijak kao plin već o amonijevim ionima kojih svi imamo u organizmu. Kod oštećenja jetre oni rastu. Tek sam danas saznao od ravnateljice da su kod Martinovića bile ekstremno visoke koncentracije amonijevih iona kakve do sad nisu vidjeli, nisam ni ja vidio. Međutim, to ne znači da je amonijak bio apsorbiran unutra jer se on ne može apsorbirati u organizam, nego je to posljedica oštećenja na jetri" - rekao je Plavšić.

Pojasnio je da je amonijak nagrizajući plin koji nagriza sve sluznice, pogotovo dišne putove. Samo jedan udah amonijaka izaziva grč bronha i edem pluća uz rane dišnih putova koje se javljaju. Posljedice su vidljive i na sluznici oka i to se gleda, a sve ostalo, kazao je Plavšić, nema smisla jer nema razloga mjeriti amonijak kojeg ionako ima u organizmu.

Što je uzrokovalo komatozno stanje u kojem se trenutno nalazi 64-godišnji Martinović, po svemu sudeći, ostat će tajna. No, moguće je da toksikološki nalazi MUP-ovog laboratorija pokažu o kojoj se plinovitoj tvari radi.

Zdravstveno stanje Martinovića i danas je, peti dan od nesreće na Dubovcu, nepromijenjeno te ga i dalje na životu održavaju aparati. Nesretni muškarac od petka se nalazi u dubokoj komi.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je kriminalističku obradu i hitne istražne radnje zbog dovođenja u opasnost života i imovine Zdravka Martinovića, izvjestilo je Državno odvjetništvo.


Pročitajte više