Ana Birimiša ponovno oslobođena optužbe USKOK-a za pomaganje u dilanju i pranje novca

Foto: Index

ANA BIRIMIŠA, nekad poznata dubrovačka odvjetnica i bivša djevojka Jakše Cvitanovića Cvika, u Splitu je po drugi put oslobođena USKOK-ove optužbe za pomaganje u dilanju droge i pranje novca.

Vijeće suca Damira Romca smatra da USKOK nije dokazao svoje optužbe.

Nisu prihvatili iskaz krunske svjedokinje Želite Tomić da joj je dodala paketić od 20 grama heroina u Vela Luci u ljeto 2003. godine. Sudac Romac kazao je kako je iskaz Želite Tomić nevjerodostojan i da joj se ne može vjerovati. Obrana optužene je, s druge strane, bila uvjerljiva, naveo je Romac. Podsjetio je kako se u pravomoćnoj presudi iz slučaja Cvik Birimiša spominje kao osoba koja je stavila na raspolaganje vozila koja su Cvitanoviću i ostalima iz njegove skupine poslužila za dilanje na Korčuli, no istaknuo je kako Birimiša u tom postupku nije sudjelovala jer joj se sudilo odvojeno od ostatka skupine. 

Nije dokazano ni pranje novca

Birimišu su teretili i da je prala novac koji je Cvitanović zaradio prodajom heroina na Korčuli od početka 2003. do sredine studenog 2006. godine. USKOK navodi da je od protuzakonitog posla u tri i po godine zaradio više od 7 milijuna kuna.

Sudsko vijeće Damira Romca nije prihvatilo ni drugu točku optužnice. Istina je da je Birimiša raspolagala značajnim iznosom, no nije dokazano da potječe od prodaje droge, naveo je Romac. Obrazložio je kako je Birimiša bila ugledna odvjetnica te da je dio novca dobila nasljedstvom. Opravdala je porijeklo novca, istaknuo je sudac Romac.

USKOK je već najavio da će se žaliti. Birimiša presudu nije htjela komentirati.

"Očekivao sam takvu presudu", kratak je bio njezin branitelj Željko Gulišija.

U prvoj oslobađajućoj presudi izostali razlozi o odlučnim činjenicama 

Birimišu je već oslobodio sudac Zoran Matulović, koji je na novom suđenje bio član sudskog vijeća.

Presuda mu je ukinuta jer nije naveo razloge o odlučnim činjenicama. Od barem deset izvedenih dokaza optužbe koji se odnose na pomaganje u dilanju, sud je raščlanio samo jedan koji ne prihvaća, a za ostale dokaze nije uopće dao razloge prihvaća li ih ili ne, stoji u rješenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud drži i da je sudac Matulović krivo zaključio da je Birimiša optužena za samo jedno pomaganje, koje se odnosi na dodavanje 20 grama heroina. U uvodu činjeničnog opisa navodi se, naime, da je stavila na raspolaganje vozila članovima Cvikove organizacije.

Sličan je problem konstatiran i s drugom točke optužnice. Dio dokaza je na raspravi izveden, a dio nije. Zašto, nije vidljivo u zapisniku s rasprave i obrazloženja presude.

 

Pročitajte više