Ana Knežević u veljači nestala u Madridu. Muž joj tijelo u koferu prevezao u Srbiju?

Foto: Facebook

Agenti poznate Skupine 12 Španjolske nacionalne policije iz Madrida, specijalizirane za potragu za nestalim osobama, od srijede se nalaze u Beogradu, gdje nastavljaju potragu za tijelom Ane Knežević, ali i rekonstruiraju svaki korak njezina supruga Davida Kneževića, koji je za sada optužen u Sjedinjenim Državama za njezinu otmicu koja se dogodila početkom veljače u Madridu, piše srpski Blic.

U Srbiju su stigli i predstavnici pravosudne policije, a glavni cilj je utvrditi što je David Knežević radio nakon šestodnevnog putovanja automobilom od Beograda do Madrida i natrag, baš u vrijeme kada je njegova supruga, Kolumbijka s američkom putovnicom, misteriozno nestala u španjolskoj prijestolnici.

Prema pisanju španjolskih medija, agenti Skupine 12 žele utvrditi postoji li mogućnost da se Knežević vratio u Srbiju s velikim kovčegom u kojem je sakrio tijelo svoje supruge, iako je jasno da bi to bio vrlo rizičan potez zbog prelaska nekoliko graničnih prijelaza iz Španjolske do Srbije.

Unajmljenim autom otišao u Madrid pa se vratio u Beograd

Španjolska policija i FBI, koji je također uključen u istragu, utvrdili su da je David Knežević krenuo u Madrid unajmljenim automobilom 30. siječnja ove godine, da se vratio u Beograd 5. veljače, prešavši 2592 kilometra između glavnog grada Srbije i Španjolske u jednom smjeru. Automobil je vratio agenciji deset dana kasnije. Vlasnik agencije obavijestio je policiju da je Knežević vratio vozilo na kojem je bilo preinaka. Odnosno, prozori su zatamnjeni, promijenjeni su okviri registarskih oznaka i iz njega su uklonjene dvije naljepnice.

Španjolska i srpska policija rade na rekonstrukciji cijelog njegova kretanja u Srbiji u tom razdoblju, od ulaska na granični prijelaz Batrovci. Kako doznaje Blic, pregledavaju se snimke svih prometnih kamera na autocestama, ali posebno u Beogradu, kao i mjesta koja je inače volio posjećivati. Glavni javni tužitelj Višeg državnog odvjetništva u Beogradu Nenad Stefanović također je govorio o suradnji sa španjolskom nacionalnom policijom i američkim FBI-em u slučaju američke državljanke Ane Knežević.

Ispitano nekoliko svjedoka u Srbiji

"Postupamo po zahtjevima vlade SAD-a i Španjolske, koje provode istragu o ubojstvu Ane Knežević, protiv njezina supruga Davida Kneževića. FBI sumnjiči Kneževića za kaznena djela ubojstva američkog državljanina u inozemstvu i otmice, a španjolske vlasti ga sumnjiče za kazneno djelo ubojstva", kazao je Stefanović.

"Pretrage prostorija već su obavljene u Beogradu, ispitano je nekoliko svjedoka, uključujući roditelje osumnjičenog, kao i osobe iz agencije za iznajmljivanje iz koje je Knežević unajmio automobil. Prikupljeni su i dokazi o njegovom kretanju i telefonskoj komunikaciji, koji će biti proslijeđeni kolegama iz inozemstva", dodao je.

Nastavak je to potrage koju su španjolska policija i FBI proveli posljednjih tjedana, prije svega na autocesti R2, kojom se Knežević vozio na povratku iz Madrida u Beograd, jer su postojale naznake da se možda riješio tijela svoje supruge na tom dijelu. Međutim, intenzivna potraga nije dala rezultate. Kao što je ranije otkriveno, iako je Srbin nakon Aninog nestanka tvrdio da je bio u svojoj domovini cijelo vrijeme od dolaska iz Amerike, utvrđeno je da je boravio u Španjolskoj s unajmljenim automobilom.

U Madridu je spavao u autu

Na temelju informacija iz istrage dan prije Anina nestanka, oko 21 sat, policija ga je locirala u blizini zgrade u kojoj je još uvijek živjela njegova supruga, iako su mjesecima bili razdvojeni u iščekivanju brakorazvodne parnice. Kako je objašnjeno, "hodao je okolo i nadzirao zgradu kako bi pronašao način da neprimijećeno uđe u nju".

Istraga je utvrdila da je David, kako bi prošao nezapaženo, odlučio da neće odsjesti u hotelu, apartmanu ili hostelu, ali prema izvorima iz policije, spavao je u automobilu. Sljedećeg dana, kako piše španjolska televizija, snimljen je kako kupuje motociklističku kacigu i sprej kojim je navodno onesposobio kamere na ulazu u zgradu u kojoj je živjela Ana. 

Uhićen čim je stigao u SAD

"Ključni trenutak zločina dogodio se kada je David došao u zgradu. Bilo je to oko 22:15 2. veljače, kada je Ana prestala odgovarati na poruke i telefonske pozive rodbine i prijatelja. Nakon toga policija je rekonstruirala njegovo putovanje pomoću prometnih kamera koje su snimile automobil s njegovim registarskim oznakama", otkrili su španjolski novinari.

David je ukrao registarske pločice i stavio ih na automobil kako bi mogao sigurno pobjeći iz Madrida u Beograd. Dok se istraga nastavlja, David Knežević nalazi se u pritvoru nakon što je uhićen odmah po slijetanju u zračnu luku u Miamiju. Za sada je osumnjičen samo za otmicu svoje supruge, ali nije isključeno da će optužnica uskoro biti prekvalificirana u ubojstvo.

Sud je u dva navrata odbio jamčevinu za uvjetno puštanje na slobodu Davida Kneževića jer, prema riječima suca, njegovo bogatstvo i veze u inozemstvu mogu osigurati lak bijeg od pravosudnih vlasti. Savezni sudac Edwin G. Torres rekao je da je odluka o podizanju optužnice "vrlo teška", ali da se temelji na posrednim dokazima, iako tijelo nestale žene nije pronađeno. Za kazneno djelo za koje ga se tereti predviđena je kazna do doživotnog zatvora.

Imovina procijenjena na 15 milijuna dolara

Ana i David Knežević bili su više nego uspješni poslovni ljudi čiji su tvrtka i nekretnine procijenjeni na oko 15 milijuna dolara, a koje je on pokušao prodati posljednjih mjeseci, kako su izvijestili mediji. Njih dvoje zajedno su prestali živjeti krajem prošle godine nakon što se Ana preselila u Madrid. Međutim, kako su izvijestili svjetski mediji, David se nije složio s prijedlogom da se imovina podijeli prema načelu 50-50 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.