Analitičar istaknuo još jedan problem pregovora s DP-om: HDZ si to ne može dozvoliti

Foto: Screenshot

Kakvi se razgovori vode daleko od očiju javnosti? Na kakve je kompromise spreman HDZ? Što u pregovorima traži Domovinski pokret? Može li oporba skupiti 76 potpisa?

O tome su u emisiji Otvoreno HRT-a govorili prof. dr. sc. Berto Šalaj, politički analitičar, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Jerko Trogrlić, politički analitičar i komunikacijski savjetnik te prof. dr. sc. Pero Maldini, politolog, Sveučilište u Dubrovniku.

Maldini je kazao kako su HDZ i DP stranke koje će najizglednije ostvariti vladu.

"Dok se u oporbi još uvijek traže tko će s kim, čini mi se da HDZ već ima pregovarački okvir. Najvjerojatnije je da će HDZ i DP ući u pregovore, a da li će iz njih izaći kao koalicijski partneri to će se tek vidjeti", rekao je.

"Jedan problem je s manjinama, a drugi je u osobnom animozitetu lidera"

Šalaj naglašava kako pravi pregovori još nisu ni počeli, kako se čini.

"Ovo je početak pregovora što se tiče HDZ-a i DP-a, s time da ne znamo tko sa strane SDP-a vodi pregovore i jesu li oni počeli. Koalicija HDZ-a i DP-a mi se čini najizglednijim scenarijom, ali je daleko od toga da će se lako realizirati, kazao je.

Dodaje kako koalicija HDZ-a i DP-a ima 74 mandata te da za većinu trebaju još 2 mandata.

"Hoće li biti manjine, a kako će biti kada DP ne želi SDSS, a manjine žele ići zajedno. Tu imamo jedan problem, a drugi je u osobnom animozitetu između lidera, ali ako se i to prebrodi na stol dolaze programski okviri i stvarna sadržajna pitanja. Dug je put pred njima i ne vjerujem u brzo formiranje koalicije", rekao je Šalaj.

"Nekad mi se čini da je DP iznenađen situacijom i da se nisu dobro pripremili"

Meni se ponekad čini da je DP iznenađen svojom situacijom i kao da se nisu dobro pripremili, govori i dodaje kako ovaj scenarij za premijera nije jednostavan.

Na pitanje na koje kompromise je HDZ spreman, Trogrlić naglašava kako je za početak potrebno definirati što nitko od aktera ne može dozvoliti.

"HDZ si ne može dozvoliti neratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković si ne može dozvoliti da ide u Vladu bez manjina, a s druge strane DP ne može podnijeti SDSS u vladi", govori.

"Ova koalicija bi u ovom trenutku trebala predstavljati jedino što nas može dovesti do stabilne vlade, a ne do novih izbora, naglašava.

Na pitanje kako riješiti pitanje SDSS-a, Maldini je rekao kako, ako žele HDZ i DP ući u koaliciju da će se morati dogovoriti.

"Ideološko problemi će biti veći nego problemi pojedinih resora javnih politika", kazao je.

Dodaje kako bez manjina koje idu zajedno nema većine, osim ako bi se išlo na cijepanje, a to bi, kako kaže, bio veliki kompromis, što bi bilo loše, stoga što bi jedni bili više važni od drugih.

"DP nije homogen, a za Kolakušića su procijenili da im nije potreban"

Trogrlić smatra kako DP nije homogen. Kako kaže, oni su kupili prepoznatljiva lica gdje god su mogli.

"Što se tiče Mislava Kolakušića, oni su procijenili da im je potreban, ali ne mislim da su mislili da će moći upravljati njime. Nitko osim dijela SDP-a ne želi nove izbore, ali oni se neće dogoditi, naglašava.

Ističe kako svaka vlada koja će se formirati bit će desnija i nestabilnija od zadnje dvije koje smo imali.

Maldini govori kako oporba zaziva anti HDZ-ovsku koaliciju, no kako kaže, kontradiktorno je da se u nju pozivaju i desne i lijeve stranke.

Što se tiče predsjednika Zorana Milanovića, kako kaže Šalaj, on je nepredvidljiv u političkom smislu.

"Priča o njemu kao mandataru i predsjedniku vlade je propala dijelom zbog jako lošeg rezultata na izborima, a drugim dijelom što su neke stranke koje su bile bliske rekle da će poštovati odluku Ustavnog suda", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.