Analitičar: Izrael prvi put testira novi koncept ratovanja - "Odlučnu pobjedu"

Foto: EPA

Borbe između izraelskih vojnika i militanata islamističkog Hamasa nastavljaju se na graničnom području s Gazom, dok Izrael prijeti "potpunom opsadom" Pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u međuvremenu rekao da će odmazda Izraela za smrtonosne napade Hamasa u subotu "promijeniti Bliski istok".

"Ono s čime će se Hamas suočiti bit će okrutno i strašno", rekao je Netanyahu u ponedjeljak tijekom sastanka s dužnosnicima gradova na jugu Izraela, navodi se u priopćenju. "Tek smo na početku", dodao je izraelski premijer.

Situaciju je na X-u, bivšem Twitteru, komentirao vojni analitičar s Instituta za strateške studije u Londonu Franz-Stefan Gady. "Bilo koja nadolazeća vojna operacija će prvi put testirati neka od temeljnih načela IDF-ovog novog operativnog koncepta 'Odlučne pobjede' o kojem se mnogo raspravlja", započeo je Gady.

Što je "Odlučna pobjeda"?

Koncept "Odlučne pobjede" posebno je razvio IDF tijekom proteklih godina kako bi se brzo porazile "difuzne, raketne terorističke vojske" (Hamas i Hezbolah). Ima za cilj skratiti svaki rat brzim uništavanjem neprijateljskih sposobnosti, piše Gady. Potonje se postiže stjecanjem informacijske nadmoći mapiranjem neprijateljskog vojnog sustava, uključujući identificiranje ključnih vođa, kretanja jedinica, rasporeda...

"Radi se o tome da tu više nije riječ o manevru u kojemu dominiraju rezervisti kao u prošlim vremenima, nego svojevrsnom miksu, koji se sastoji od kvalitetno obučenih aktivnih jedinica koje na prvim crtama integriraju niz sposobnosti", objašnjava.

"Odlučna pobjeda" izgrađena je na istoj vrsti premisa kao i mnogi novi operativni koncepti NATO-ovih vojski izgrađeni oko operacija u više domena - tj. de facto kombiniranih oružanih operacija podržanih umjetnom inteligencijom s raspršenim i autonomnijim snagama koje primjenjuju raspršenu preciznu vatrenu moć, objašnjava.

IDF je uspostavio jedinicu Ghost (Duh) kao eksperimentalnu formaciju za testiranje nekih prijedloga ‘Odlučne pobjede‘", piše Gady. Činjenica da je zapovjednik postrojbe Ghost ubijen na početku ove vojne kampanje stoga je svakako vrijedna pažnje u tom pogledu, piše Gady.

Što će ovo značiti?

Zašto je sve ovo važno za rasprave o budućnosti ratovanja?, pita se Gady.

"Kao prvo, glavni problem s 'Odlučnom pobjedom' i svim drugim sličnim NATO konceptima možda je djelomično ilustriran terorom u Izraelu tijekom posljednjih dana:

Postizanje informacijske superiornosti nad vašim neprijateljem zapravo možda nije izvedivo ili jednostavno ne uspijevate postići iz različitih razloga (npr. zato što ste svoje glavne ISR napore usmjerili negdje drugdje). A što učiniti ako to ne uspijete ostvariti neko vrijeme ili nikako?

Cijeli koncept oko agilnijih raspršenih formacija koje se mogu brzo rasporediti i koje primjenjuju disperziranu preciznu vatrenu moć (i kao rezultat su učinkovitije) se ruši. A s njim se ruši i vaš plan da postignete brzi završetak neprijateljstava odlučujućom pobjedom.

Kao rezultat toga, mogli biste zaglaviti s operativnim okruženjem, tj. uvjetima na bojnom polju, koji povećavaju vjerojatnost da će vaša kampanja biti duga i dugotrajna, za što vaša struktura snaga (i možda vaše društvo u cjelini) možda uopće nisu spremni", zaključuje na kraju.

Pročitajte više