Analitičar: Marić odlazi jer stižu loša vremena. Glavni problem nije ni spomenuo

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

NE STIŠAVAJU se reakcije na odlazak ministra financija Zdravka Marića. Pravi razlog za Marićev odlazak još uvijek nije poznat, a naslijedit će ga Marko Primorac. 

Misterij Marićevog odlaska iz vlade

Kako je sinoć doznao Index, za ostavku su u vladi znali zadnjih nekoliko tjedana. Prije par tjedana Marić je obavijestio Plenkovića da odlazi iz vlade. Još je uvijek misterij što će Marić raditi nakon odlaska iz vlade, ali i što je Plenkoviću naveo kao razlog odlaska.

Iz vlade su naveli tek da odlazi - vlastitom inicijativom.

Marić se novinarima ne javlja pa je još uvijek potpuna nepoznanica je li razlog njegova odlaska novi posao, lošija ekonomska vremena za Hrvatsku koja slijede, oboje od toga ili nešto treće.

Njegovo će mjesto zauzeti Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bivši Kolindin savjetnik za gospodarstvo. U medijima je posljednji put bio zapažen kad su se on i supruga cijepili preko reda pa od Indexa tražili da ukloni članak o tome.

Ekonomski analitičar: Ništa se neće promijeniti dolaskom Primorca umjesto Marića

Ekonomski analitičar i novinar Željko Ivanković smatra da imenovanje Primorca na Marićevo mjesto neće biti velika promjena. 

"Ništa se neće promijeniti, za samu državu odlazak Marića i dolazak Primorca nije neka velika promjena. Postoje ti mitovi o ministrima financija, uglavnom neosnovani. Financijska politika manje ovisi o ministru, više o ukupnoj politici. Naravno, ministar može diktirati ukupnu politiku, ali još više ona ovisi o okolnostima i sastavu vlade, a to je ipak u nečijim tuđim rukama", smatra Ivaković. 

"Marić je već imao mantru da "svaki prijedlog treba razmotriti", i HUP-ov, i AmChamov, i sindikalne prijedloge, i zato se smatralo da je dobar ministar, nije se svađao, nije pričao gluposti, već je prije imao karijeru pa mu nije toliko trebalo, ali malo tko može jasno formulirati kakvu je točno fiskalnu politiku vodio. Prilagođavao se. Bila su relativno dobra vremena. Sad dolaze loša i iskreno mislim da je to glavni razlog zašto odlazi, ne zna što bi više, prodao je priču da je pripremio uvođenje eura. Ustvari i jest, napisao je zakon, iako je i sam priznao da ima do uvođenja eura još puno 'tehničkog posla'", piše Ivaković u svojoj objavi na Facebooku.

"Glavni problem Marić nije spomenuo, nego ga je ostavio nasljedniku"

Kaže kako ključni problem Marić nije ni spomenuo.

"Glavni problem naravno nije spomenuo, ostavio ga je nasljedniku. Radi se o prikrivenoj deprecijaciji. Cijene u Hrvatskoj rastu brže nego u eurozoni i nego u mnogim drugim europskim zemljama. Ako se kuna zamijeni za euro po paritetu 7.53, a cijene u Hrvatskoj narastu u sljedećih par mjeseci puno brže nego u eurozoni, bit će to pripisano euru i nema majci da itko uvjeri medije i narod da nije tako, kakve god se statističke vratolomije budu izvodile. Eto, zašto je bilo bolje da je bio referendum. Da je prošao (a prošao bi), uvijek bi se moglo reći - pa izglasali ste. Iako bi se i u tom slučaju moglo izvesti deprecijaciju, čak i jaču, recimo da se cijene goriva ne ograničavaju, nego puste", smatra Ivaković. 

Osvrnuo se i na Marićevog nasljednika. Za njega kaže da je ambiciozan, ali da, s obzirom da mu je i supruga na visokoj dužnosničkoj poziciji, nije čudno da su ga mediji uzeli na zub. Kaže i da će se Primorac, ako se bude htio dokazati, još sam izložiti. 

"Možda će 'tehnički posao' dobro odraditi, možda loše, pa će trajati duže, ali najmanje o njemu ovisi rješenje glavnih problema, inflacije ili recesije, već šta bude. Za ukupna kretanja više-manje svejedno, ali za politički folklor nije", napisao je Ivanković na Facebooku.

Pročitajte više