Analitičar: Milanović će inzistirati na jednoj stvari, zato se Plenkoviću žuri

Politički analitičar Ivan Rimac je za N1 komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora. Podsjetimo, neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

“Svi drugi su u teškom položaju”

Ivan Rimac rekao je da je HDZ sigurno pobjednik ako pogledamo ostale političke stranke s najviše mandata i s najmanjim poslom oko postizanja saborske većine.

“Svi drugi su u teškom položaju i pitanje je kako postići 76 glasova koji bi podržali drugu opciju u dolasku na vlast”, rekao je. Rimac je komentirao moguću koalicijsku suradnju HDZ-a i Domovinskog pokreta.

“Nijedna koalicijska suradnja ako manjinski partner ima ucjenjivački potencijal nije lagana. HDZ ima loša iskustva s Mostom u dva navrata gdje manji partner može uvjetovati i to živcira većeg partnera koji nema drugog izlaza osim izlaska iz koalicije”, rekao je Rimac.

"Na Plenkoviću je da izabere strategiju kako doći do većine u kratkom roku”

“Imat ćemo prilično tajne, ali intenzivne i zanimljive pregovore između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Na Andreju Plenkoviću je da izabere strategiju kako doći do većine u relativno kratkom roku jer mislim da će predsjednik Zoran Milanović inzistirati da taj potez sastavljanja većine bude što kraći s prijetnjom raspisivanja novih izbora.

Jedna mogućnost HDZ-a je da prihvati cijeli Domovinski pokret kao partnera i da prihvati politike Domovinskog pokreta. Domovinski pokret u tom slučaju može inzistirati na svim svojim zahtjevima i imati ucjenjivačku poziciju. I tada HDZ treba nekoliko zastupnika koje će regrutirati iz manjinskih zastupnika koji pojedinačno mogu pristati ući u tu većinu", rekao je Rimac.

"Druga opcija je da Plenković pokuša razbiti DP

“Druga opcija koju HDZ ima je da Plenković pokuša razbiti Domovinski pokret, a sačuvati punu paletu manjinskih zastupnika kao svoju potporu. Oni nemaju ucjenjivački potencijal i nisu zahtjevni partneri. U tom slučaju je potrebno prevesti u tu većinu samo dio zastupnika Domovinskog pokreta, a ostaviti one koji će inzistirati na dosad propagiranim porukama u izbornom procesu. Na Domovinskom pokretu je da odluči može li sačuvati sve zastupnike kao cjelinu i što od poruka koje su poslali žele realizirati u partnerstvu s HDZ-om”, dodao je Rimac.

Analitičar je rekao da su u izbornoj noći čule oprečne izjave članova Domovinskog pokreta.

“Činjenica je da su oni još uvijek pokret, nedovoljno su homogenizirana skupina političara koji imaju jedinstven program koji svi zastupaju. Oni trebaju prijeći tranziciju iz pokreta u stranku, istu onu koju je Most prolazio u vrijeme partnerstva s HDZ-om. U tom procesu će sigurno neki političari otpasti jer se neće moći prilagoditi sa svojim stavovima. Ako sad nastane odmah raskol, možemo očekivati daljnje frakcioniranje te stranke i da imamo djeliće te stranke i nećemo imati jezgru na tom desnom političkom spektru”, kazao je Rimac.

Pročitajte više