Analitičar o novoj vladi: Što se spoji zbog interesa, funkcionira do jedne točke

Foto: N1

Politički analitičar Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske na N1 televiziji je komentirao sastav nove vlade i nadolazeće europske izbore.

Osvrnuo se na trenutne trzavice između HDZ-a i DP-a.

"To se moglo očekivati samo je bilo pitanje prve prepreke u komunikaciji i da dođe do mogućeg prekida u suradnji. Bit će sve gore zato što će se pojaviti novi problemi koji će otežavati komunikaciju", rekao je Milardović i dodao ako bi došlo do prekida da bi mogli očekivati ili nove izbore ili unutarnje preslagivanje ili kupovanje zastupnika po saboru.

"Koalicijski sporazum je kao navigacijska mapa. Moramo znati kamo idemo"

Komentirao je i koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a te rekao da smatra da on mora biti javan dokument.

"On je kao neka navigacijska mapa. Mi moramo znati u kojem pravcu idemo."

Komentirao je i to je li Milorad Pupovac bio prva prepreka između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

"Nešto što je nemoguće u početku spojiti, a onda se na neki način spoji, a spoji se interesom i novcem, može funkcionirati do neke gornje točke izdržljivosti i onda pada", dodao je pa komentirao i nepotvrđena neslaganja unutar DP-a.

"Nitko ne ulazi u politiku zbog ljubavi nego zbog interesa"

"Nijedna grupa u politici nije homogena. Svaki član ima svoje interese. Nitko ne ulazi u politiku zbog ljubavi, ulazi zbog interesa."

Ako dođe do raskola unutar nove vlade, Milardović je pojasnio i što bi nam mogli donijeti novi izbori.

"Bilo bi bolje da su odmah nakon rezultata i ovih poteškoća oko slaganja vlade, dok je još biračko tijelo bilo mobilizirano, pristali na nove izbore. Novi izbori bi pokazali nešto drugo. Sigurno ne bi bili isti rezultati iako bi HDZ vjerojatno opet dobio najviše kandidata."

"Kampanja za europske izbore kopija je kampanje koju smo gledali na primjeru za parlament"

Za europske izbore je rekao da se odvijaju u potpunoj sjeni.

"Ova kampanja je kopija kampanje koju smo gledali na primjeru izbora za hrvatski parlament, a meni se čini da se vodi i po modelu europske komunističke partije u ilegali. Nešto se odigrava, nešto je stavljeno na pozornicu, ali da pitate ljude što se događa nitko ne zna. Iako pratim to ja neman pojma što se događa što ne znači da sam neznalica nego zato što je način predstavljanja takav koji proizvodi neznanje kod prosječnih i upućenih građana i to je nešto zabrinjavajuće", zaključio je Milardović.

Pročitajte više