Analitičar: Neće Rusija koristiti nuklearno oružje, Kina i Indija bi je spriječile

Screenshot: HTV

Geopolitički analitičar Gordan Akrap sa Sveučilišta obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman je u Dnevniku HTV-a komentirao rat na Bliskom istoku, kao i mirovni summit o Ukrajini. "S obzirom na svu složenost situacije na Bliskom istoku, koja već desetljećima opterećuje, ne samo na regionalnoj, ali i na globalnoj razini, treba reći da je politička, sigurnosna i gospodarska stabilizacija Izraela od jedne od ključnih važnosti za mir i stabilnost tog područja i tog dijela svijeta", kazao je Akrap.

Dodao je da je pitanje islamističkog, vjerski motiviranog radikalizma, ekstremizma i terorizma "nešto čime se ne može Izrael sam nositi, nego se treba na globalnoj razini suočiti s tim problemom". "S druge strane, reakcija Izraela na islamistički, odnosno vjerski motiviran terorizam je također došla s pravom u pažnju svjetske javnosti, međutim, ako ćemo se baviti posljedicama, zanemarit ćemo uzroke", dodao je.

"Trebamo riješiti uzroke, to je i intencija i namjera brojnih država i grupacija i organizacija terorističkih koji djeluju na tom području ili prema tom području u cilju uništenja izraelske države. To se treba spriječiti pod svaku cijenu", nastavio je Akrap.

"Konferencija o miru u Ukrajini bila je uspješna"

Završila je konferencija o postizanju širokog konsenzusa za mir u Ukrajini. Akrap ističe da je konferencija bila uspješna zato što je okupila skoro 100 država i međunarodnih organizacija "koje su u jednom otvorenom, iskrenom razgovoru obuhvatile brojne teme".

"I ono što je rekao premijer Plenković, iskristalizirale su se sve tri teme. Istaknule su se tri stvari koje idu u korist Ukrajine; gdje se osuđuje ruska agresija, poziva se na zadržavanje postojeće svjetske sigurnosne i političke arhitekture koje Rusija i Kina pokušavaju uništiti, priznaje se Ukrajini pravo na neovisnost i suverenitet i teritorijalni integritet u njenim međunarodno priznatim granicama", navodi Akrap.

"Osuđuje se u potpunosti svaka prijetnja uporabe i razmišljanja uporabe nuklearnog oružja i s treće strane, globalnom jugu, odnosno onim državama koje hranu trebaju, pokazalo se jasno da je Rusija bila ta koja je zaustavila pomorski promet kroz Crno more kako bi spriječila dotok hrane tim državama i na takav način pokušala njih u političkom i sigurnosnom smislu okrenuti od davanja podrške Ukrajini", pojasnio je.

Zelenski i Biden potpisali važan sporazum

Američki predsjednik Biden i ukrajinski predsjednik Zelenski nedavno su potpisali 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum s ciljem jačanja obrane Ukrajine. Geopolitički analitičar napominje da time Ukrajina dobiva "dodatni zamah da se ostvari potpuni slom ruske okupacije Ukrajine u dogledno vrijeme".

"Ne samo taj okvirni sporazum nego i sve ono što se događalo na G7 i što se vidi ovih dana, kako je Zapad napokon odlučio ubaciti u treću ili četvrtu brzinu s procesom naoružavanja Ukrajine i jačanje ukrajinskih obrambenih napora povećavanjem broja mobilizanata i broja pripadnika oružanih snaga Ukrajine, kako bi do kraja godine, nadamo se, napravili dodatne pomake na bojišnicu kojima bi pojačali svoju poziciju u pregovaračkim procesima", kazao je.

"I ovaj skup koji se dogodio, on je tek prvi i upravo zato ne treba očekivati i nije se ni trebalo očekivati da će doći Rusija i da će doći Kina na njega jer oni imaju svoje viđenje. Ono što Ukrajina treba je raditi aktivno na svom oslobođenju", istaknuo je.

Situacija na bojišnici

Nakon zastoja u dostavi oružja i opreme američko oružje počelo je stizati Ukrajinu. Hoće li to biti dovoljno za zaustavljanje ruskog napredovanja? "To bi trebalo biti ne samo dovoljno za zaustavljanje nego i za napredovanje i oslobađanje", kazao je.
Dodao je da postoji bitna razlika u izjavi predsjednika Bidena nakon potpisivanja tog sporazuma u odnosu na ove dosadašnje izjave.

"Njegove dosadašnje izjave su bile svaki put kad je pitanje - koliko ćete dugo pomagati Ukrajinu, on je odgovarao - koliko god bude potrebno. Ovaj put je rekao 'do ukrajinske pobjede'", rekao je Akrap.

"Znate, svi oni koji planiraju, vode i organiziraju vojnu, obavještajnu i svaku drugu pomoć Ukrajini, na ovakav način imaju jasnu sliku onoga što se želi postići. Na takav način su definirani strateški ciljevi, a to je povratak Rusije na granice prije invazije 24. veljače 2022. godine", ustvrdio je.

Postoji li opasnost od nuklearne reakcije Rusije?

Agresija na Ukrajinu počela je prije više od dvije godine i cijelo to vrijeme spominje se i nuklearna prijetnja. Koliko je ona realna?
"Mislim da ona je realna isto onoliko koliko je bila na početku, a to znači da ona uopće nije realna. Ona postoji kao sredstvo odvraćanja i svaki put kad Rusija shvati da joj se ne piše dobro na terenu, svaki put se povećava to zveckanje nuklearnim oružjem u javnosti", kazao je.

"Ono što javnost treba znati je činjenica da su Kina i Indija prve te države koje će spriječiti Rusiju za bilo kakvim aktiviranjem, bilo kakvih nuklearnih potencijala. S druge strane, i NATO je pokazao da postoji jasan štit koji može braniti Europu i braniti države članice i saveznike i na teritoriju Europe i izvan teritorija Europe", nastavio je.

Ukazao je na situaciju kada je Iran napao Izrael s 800 raketa, krstarećih, balističkih projektila. "Niti jedna bitna raketa nije došla do teritorija Izraela zahvaljujući sigurnosnom obrambenom i protuzračnom štitu, ne samo države Izraela nego i NATO saveza", pojasnio je. "Rusija je jako upoznata sa svim posljedicama takvog aktivizma i zna se što bi se dogodilo u tom slučaju", naglasio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.