Analitičar: HDZ i DP će sastaviti vladu. Zadovoljit će se i Plenković i manjine

Screenshot: N1

Politički analitičar i bivši zastupnik laburista Jaroslav Pecnik komentirao je za N1 postizborne pregovore o sastavljanju nove parlamentarne većine i vlade.

On kaže da manjinski blok nije čvrst kako uvjeravaju, ali je pragmatičan.

"Nastojat će, a to je i njima i Plenkoviću u interesu, da ostanu zajedno sa svih osam glasova. Naravno, treba voditi računa i o onome što su u DP-u govorili tijekom kampanje, da ne žele SDSS i Pupovca u vladi. Mislim da će to doista biti veliki problem, ali ne i nesavladiv jer DP po svaku cijenu želi u vladu", kazao je Pecnik.

Pecnik: Novu vladu će sastaviti HDZ i DP. DP pod svaku cijenu želi ući u vladu

On ne dvoji da će novu vladu sastaviti HDZ i DP te da će ona signalizirati skretanje udesno.

"Šansu koju je propustio nakon prošlih izbora DP sada ne želi propustiti pa će naći modus da zadovolji i Plenkovića i manjine. Pritom će Plenkovićev argument biti da nije zgodno pred Europom "razbijati" manjine i slati takvu poruku. Morat će zadržati vjerodostojnost pred Bruxellesom pa će inzistirati na tome da SDSS i Pupovac ipak budu u toj priči", napominje.

"Pupovac je vjerojatno pod pritiskom u stranci"

Pecnik također ističe da među zastupnicima manjina ne vlada političko jednoglasje pa kaže da zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics te zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek više naginju desno naspram Pupovca koji je lijevo i politički se deklarira kao socijaldemokrat.

"Pupovac je vjerojatno i pod pritiskom u vlastitoj stranci jer izlaskom iz vladajuće koalicije oni gube mjesta u vladi – i potpredsjedničko i državnih tajnika. Mnogima se to ne bi svidjelo pa bi mogli potegnuti pitanje Pupovčevog povlačenja s čela stranke. No, sve su to nagađanja", kaže.

"Možda će podržavati vladu iz sabora"

SDSS će, smatra Pecnik, na koncu ostati u vladajućoj koaliciji.

"Hoće li ući u vladu ili samo davati potporu novoj vladi iz sabora, vidjet ćemo. Time bi sve privilegije koje srpska zajednica prima i dalje išle kao i do sada. Mislim da bi u nekoj formi to zadovoljilo Pupovca. Vidjet ćemo i kako će pregovori teći. DP će ucjenjivati, a Plenković i HDZ nastojat će proći što jeftinije", kazao je Pecnik.

Pročitajte više