Analitičari: Ovo je pet scenarija za sljedeću fazu rata

Foto: EPA

NITKO ne zna kako će i kada završiti rat u Ukrajini, ali je jasno da Rusija trenutno ne pobjeđuje, piše u svojoj analizi Wall Street Journal. Prema zapadnim vladama i analitičarima, Moskva nije uspjela postići svoj početni cilj - munjeviti udar na Kijev kako bi srušila vladu. A uspjeh njezinog plana B, ofenzive za potiskivanje ukrajinskih snaga natrag na istoku i jugoistoku zemlje, izgleda sve nerealniji.

U novoj fazi rata tenkovske bitke zamjenjuju razmjene u kojima dominira artiljerija. Rusi poduzimaju ofenzive na nekim mjestima, uključujući i istočnu regiju Luhansk. Konačno su svladali posljednji preostali ukrajinski džep otpora u južnom lučkom gradu Mariupolju. Drugdje Ukrajinci idu u protunapad, ponajviše na sjeveru iza Harkiva, piše Wall Street Journal.

"Rat ulazi u dugotrajnu fazu", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov ministrima obrane Europske unije u utorak. Rekao je da postoje "mnoge naznake da se Rusija priprema za dugoročnu vojnu operaciju".

Ipak, prije ili kasnije, rat će završiti prekidom vatre ili primirjem. Wall Street iznosi pet mogućih scenarija o smjeru kojim će se sukob razvijati.

Ruski kolaps

Većina zapadnih analiza rata sugerira da moskovski plan B – koncentriranje snaga na istoku i jugoistoku i proširenje uporišta u regiji Donbasa – ide puno sporije nego što su se Rusi nadali. Prema nekima, očiti plan Moskve da opkoli ukrajinske snage izgleda neostvarivo. 

"Možete tvrditi da su Rusi prilično dobro držali svoju vojsku na okupu s obzirom na pritisak pod kojim su", rekao je Lawrence Freedman, profesor emeritus ratnih studija na King's Collegeu u Londonu. Ali, dodaje, "vojske mogu biti krhke".

Zapadni obavještajni dužnosnici primijetili su značajna borbena odbijanja ruskih vojnika. Također su rekli da su ruske jedinice koje su bile razbijene u bici za Kijev vraćene u bitku, često sa slabo uvježbanim regrutima. Britanske obrambene obavještajne službe kažu da je upotreba pomoćnih snaga – poput boraca iz Čečenije – još više otežala Rusiji koordinaciju snaga.

"Mislim da je ovdje scenarij koji se možda malo podcjenjuje mogućnost pravog ruskog kolapsa", rekao je Eliot Cohen iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. To bi moglo uključivati "široko rasprostranjena odbijanja ulaska u borbu, izostanke bez dopuštenja ili neuredna povlačenja".

"Mislim da je na nekoj temeljnoj razini Putin već izgubljen", rekao je Cohen. "Osobno mi je teško zamisliti ga kako se održava na vlasti jako dugo vremena."

Ukrajinski kolaps

Iako je velika šteta koju su Ukrajinci nanijeli ruskim snagama dobro dokumentirana, manje je dokaza o tome koliko su ukrajinske snage pretrpjele. Javno dostupne informacije sugeriraju da su žrtve i šteta na opremi bili značajni, ali zapadne procjene pokazuju da su gubici samo djelić gubitaka koje su pretrpjeli Rusi, za koje je NATO procijenio da je do kraja ožujka ubijeno, ranjeno ili zarobljeno 40.000 vojnika.

Zauzimanje Mariupolja bila je dugo tražena pobjeda Rusije, nakon što su Ukrajinci koji su gotovo tri mjeseca bili pod opsadom čeličane položili oružje. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se više od 950 ukrajinskih vojnika tamo predalo i postalo im ratnim zarobljenicima. 

Jedna referentna vrijednost koju analitičari koriste je način na koji se Ukrajinci bore. "Čini li se da se bore kompetentno i inteligentno i postoje li znakovi neuspjeha?" kaže Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, koji je dodao da ne vidi te znakove. 

Michael Clarke, bivši direktor Royal United Services Instituta, londonskog sigurnosnog trusta mozgova, rekao je da je zahtjev predsjednika Bidena Kongresu za 33 milijarde dolara dugoročne vojne pomoći signal da će on "učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao da Ukrajina ne padne".

"Mislim da ukrajinski kolaps nije vjerojatan. Gotovo bih to isključio", rekao je Freedman s King's Collegea u Londonu. "Imaju motivaciju i zamah."

Zastoj

Ratovi se često razvijaju u zastoje koje se nijedna strana ne usuđuje izgubiti. Zapadni dužnosnici upozorili su da bi sukob mogao potrajati iduću godinu ili i dalje.

"Rat često može biti proces natjecateljskog kolapsa gdje pobjeda ide na stranu koja još uvijek stoji, iako obje užasno pate. To se sigurno dogodilo 1918.", rekao je Cohen govoreći o kraju Prvog svjetskog rata.

Zastoj je, rekao je, "zamisliv ako stvarno mislite da su Rusi dobro ukopani i uporni i da će moći generirati zamjene za prilično strašne gubitke koje su pretrpjeli". Rekao je da je vjerojatniji scenarij da Ukrajinci iskoriste svoju mobilnost i taktičku superiornost kako bi odabrali mjesta za napad i probijanje ruskih linija.

Nekoliko analitičara je izjavilo kako očekuju da će Ukrajinci, ako Ukrajina izdrži trenutnu rusku ofenzivu u Donbasu, intenzivirati protuofenzivu u sljedećih nekoliko tjedana, započinjući kritičnu fazu rata. Clarke je rekao da je ruska vojska premala za postizanje čak i ograničenih ciljeva u Ukrajini.

Ključni dugoročniji rok za Moskvu je hoće li napori za regrutiranje uroditi plodom i može li se u njenu stalnu vojsku uvesti još 150.000 do 180.000 vojnika. S obzirom na potrebu za obukom, novi regruti ne bi stigli na bojište tek pred kraj godine. "Ako iduće godine Rusi mogu imati veće mobilizirane snage, onda ulazimo u zastoj", rekao je.

Ukrajinski napredak

Nakon što su preusmjerili svoje snage na istok i jugoistok, čini se da su Rusi požurili pokrenuti podjelu ofenzive, ponekad koristeći trupe koje su bile potisnute iz Kijeva, umjesto da pričekaju i okupe velike snage.

"Čini se da će se ruski napredak relativno brzo ugasiti", rekao je O’Brien. "U jednom će trenutku prestati ići naprijed, a pitanje je hoće li ih Ukrajinci moći gurnuti natrag?" pita se.

U ovoj fazi, zapadno oružje je iznimno važno, kažu analitičari. Visoki dužnosnik Pentagona rekao je u ponedjeljak da je Ukrajina izvijestila da se 74 od 90 haubica M777 koje je SAD isporučio Ukrajini nalaze na prednjim položajima oko Harkiva i drugdje.

Veliki domet ovih haubica omogućuje Ukrajincima da napadnu ruske snage bez da se stave u domet vatre. Ukrajina također dobiva drugu zapadnu opremu, uključujući dronove Switchblade i Phoenix Ghost. "Kombinacija bespilotnih letjelica i artiljerije prilično je moćna", rekao je Freedman.

Eskalacija

Neki analitičari sada strahuju od eskalacije sukoba, na primjer uvođenjem taktičkog nuklearnog ili kemijskog oružja na bojno polje. Zapadni analitičari kažu da je to moguće, ali malo vjerojatno. Čak i kada bi se koristile nuklearne bombe na bojnom polju, sukob ne bi automatski eskalirao u razmjenu interkontinentalnih balističkih projektila između Rusije i Zapada.

Korištenje takvog oružja izazvalo bi široku međunarodnu osudu i vjerojatno bi izazvalo odgovor na daljnju izolaciju ruske ekonomije, uključujući potencijalno uvođenje takozvanih sekundarnih sankcija koje bi bile usmjerene ne samo na ruske subjekte nego i na sve kompanije koje posluju u Rusiji.

"Jedno nuklearno oružje na bojištu ne čini ništa za vas. Puno nuklearnog oružja na bojnom polju samo stvara mnogo posljedica i vjerojatno će uništiti neke od vaših vlastitih ljudi", rekao je Freedman. Kemijsko oružje je teško usmjeriti i rizično je za vlastite trupe, što ga čini još neučinkovitijim.

Svaka upotreba ovog oružja vjerojatno bi uvukla Zapad dublje u sukob. Nuklearni odgovor zapadnih sila ne bi bio vjerojatan, kažu analitičari, ali je vjerojatan konvencionalni vojni odgovor.

Sadašnje crvene linije koje sprečavaju zapadne snage u izvođenju zračnih operacija u Ukrajini vjerojatno bi nestale i postala bi mogućnost zabrane letova. Cohen je rekao da bi ruska crnomorska flota mogla postati potencijalna zapadna meta. S obzirom na borbe ruskih zračnih snaga protiv Ukrajine, racionalni akter u Moskvi želio bi izbjeći izravne sukobe s američkim i drugim zapadnim zračnim snagama.

"Ako Putin želi učiniti nešto potpuno iracionalno, mogao bi, ali to ne znači da imamo racionalan način da ga zaustavimo", rekao je Freedman.

Pročitajte više