Analitičari upozoravaju: Nezaposlenost će rasti do 2011. godine

PREMA najavama analitičara Hypo Alpe Adria banke, domaće bi gospodarstvo moglo u ovoj godini pasti za 2,4 posto, dok se srednjoročno može očekivati mali rast od samo 2 posto. Prema objašnjenju analitičara, taj pad domaćeg gospodarstva će se dogoditi pod utjecajem rasta nezaposlenosti, slabosti potrošnje, nedostatka investicija i anemične kreditne aktivnosti.

Prema riječima Hrvoja Stojića, voditelja odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, da bi se dosegao rast bruto domaćeg proizvoda veći od dva posto, nužno je provesti strukturne reforme, ali i reformu zdravstvenog, mirovinskog i sustava socijalnih davanja, čime bi se rasteretila cijena rada i povećala konkurentnost domaćih kompanija.

Prema Stojićevim procjenama, nezaposlenost koja je jedan od najvećih problema domaćeg gospodarstva, nastavit će rasti do početka 2011. godine, a zbog toga se u ovoj godini ne može očekivati ni jačanje potražnje, ni oporavak investicija. Upravo zbog toga, Hrvatska će, kao i većina zemalja južne i istočne Europe, kasnije izaći iz recesije.

Premda ove godine očekuje blagi rast prihoda od turizma, nakon lanjskog oštrog pada, ti će prihodi, smatra Stojić, i dalje biti znatno manji nego u 2008. godini.

Pročitajte više