ANALIZA Kako je Macron uništio konkurenciju sa strankom starom samo godinu dana?

Foto: Getty

NAKON što je Emmanuel Macron, nova nada francuske i europske politike, trijumfirao na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima, njegova stranka ostvarila je još jedan nevjerojatni uspjeh.

Naime, Macronova stranka Republika ide naprijed (Republique en Marche), stara samo godinu dana, osvojila je sa svojim koalicijskim partnerom Demokratski pokret 31.9% glasova, naspram 18.9% glasova za koaliciju Republikanaca i Saveza demokrata i nezavisnih, 13.8% za Nacionalni front kojeg vodi Marine Le pen i 7.45 za Socijalističku stranku iz koje dolazi bivši predsjednik Francois Hollande. Budući da je prebrojano više od 90% glasova, postotak se neće značajno mijenjati.

Predviđanja: 415 do 455 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini

Prema anketnim projekcijama, Macronova stranka će nakon drugog kruga izbora (na francuskim izborima se drugi krug održava u svim izbornim jedinicama u kojima nijedan kandidat nije dobio preko 50% glasova) dobiti apsolutnu većinu mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta. Predviđanja joj daju nevjerojatnih 415 do 455 od 577 mjesta u skupštini javlja France 24. "Francuska se vraća. Sljedeće nedjelje, Nacionalna skupština će utjeloviti novo lice naše republike", rekao je novi premijer Edouard Phillippe, prenosi Reuters.

Francuski mediji se slažu da je riječ o spektakularnom uspjehu. "Nov u politici, Emmanuel Macron je na putu da osvoji najspektakularniji Grand Slam pete republike...Nakon kampanje koju je vodio kao vojni komando, stare strukture ruše se kao truli okvir", piše Liberation. Le Parisien rezultat opisuje kao "majstorski potez", a Le Figaro kao "razornu većinu".

 

 

Iako je izlaznost bila rekordno niska, samo 48.6%, za dosadašnje stranke establišmenta, kao i desne i lijeve populiste vođene Le Pen i Jean-Luc Melenchonom, to će biti slaba utjeha. Le Pen je tako izlaznost opisala kao "katastrofalnu" i pozvala svoje pristaše na veći izlazak u drugom krugu.

Isplatila se strategija "podijeli pa vladaj" protiv ljevice i desnice

Macronu se, po svemu sudeći, isplatilo odbacivanje tradicionalne političke podjele na lijevi i desni blok. Iako je bio član Socijalističke stranke do 2009. i ministar u socijalističkoj vladi Manuela Vallsa od 2014.-2016., odlučio se na ogroman rizik izlaskom na izbore s vlastitom novom strankom centra i postao nenadani favorit, nakon što je afera s nepotizmom potopila dotadašnjeg favorita, republikanca Francoisa Fillona. Iako je u prvom krugu dobio samo četvrtinu glasova, u drugom je s dvije trećine uvjerljivo pomeo Le Pen.

A strategija manevriranja između ljevice i desnice po principu "podijeli pa vladaj" Macronu se isplatila i u ovim izborima. Kako piše The Atlantic, s jedne strane iznenadio je postavljajući republikanca za premijera, kao i stavljajući gospodarsku reformu u ruke još dvojice republikanaca, od kojih je jedan bio savjetnik Nicolasa Sarkozyja, čime je dijelom pridobio republikanske glasače i umanjio njihovu želju za revanšizmom. S druge strane, sa četvoricom socijalista u vladi, uključujući ministre vanjskih i unutarnjih poslova, potkopao je ovu stranku, već uzdrmanu debaklom na predsjedničkim izborima. S još trojicom članova centrističkog Demokratskog pokreta u vladi, Macron je pažljivo izbalansirao vladu između ljevice, desnice i centra, kao i između muškaraca i žena te profesionalnih političara i outsidera poput novinara i ekološkog aktivista Nicolasa Hulota.

Pravi test za novu vladu i parlament: "Big bang" gospodarskih reformi

Naravno, pravi test za Macrona, bivšeg investicijskog bankara, bit će paket gospodarskih i socijalnih reformi, tzv. "big bang", koji uključuje fleksibilizaciju rigidne radne regulative i zastarjelog mirovinskog sustava, kojima namjerava pokrenuti anemični gospodarski rast i smanjiti stopu nezaposlenosti od 10%. Hollande i njegov premijer Valls naišli su sa sličnim pokušajem reforme na snažan otpor poslovično borbenih francuskih sindikata, a Macron i Philippe mogu očekivati i žestoku opoziciju Melenchonove radikalno lijeve Nepokorene Francuske, kao i lijevog krila socijalista.

Osim toga, izazov za Macronovu vladu bit će, kako je poručio novi ministar za parlamentarne odnose Cristophe Castaner, "obnoviti povjerenje"  u politiku, koje je ozbiljno poljuljano razočaravajućim mandatima Sarkozyja i Hollandea te aferama u kojima su se našli političari poput Fillona i Le Pen.

Ipak, Macron je nakon ovih izbora u mnogo boljoj poziciji nego se i sam mogao nadati prije samo mjesec dana. Sljedeći primjer Charlesa De Gaullea, čuvenog predsjednika i utemeljitelja Pete Francuske Republike, Macron se postavio kao lukavi arbitar između suprotstavljenih frakcija burne francuske političke scene.

Pročitajte više