Može li sada Sjeverna Koreja nuklearnim oružjem dosegnuti SAD?

Foto: FAH

AKO je točna, današnja objava Sjeverne Koreje o uspješnom testiranju balističkog projektila znači korak bliže ostvarenju strateškog cilja ove zemlje: razvoj nuklearnog oružja kojim može pogoditi svog glavnog neprijatelja, SAD.

>>Kim Jong-un ispalio novu raketu pa najavio: "Danas ću objaviti vijest koja će potresti svijet"

Raketa Hwasong-14 dosegla je visinu od 2,802 kilometara i precizno je pogodila metu nakon leta od 39 minuta, objavila je Sjevernokorejska televizija. Testiranje je nadgledao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, prenosi Reuters.

Testirana raketa može pogoditi Aljasku

Stručnjaci procjenjuju da bi raketa Hwasong-14, koja je dosegla visinu od 2,802 km  i  pogodila metu na udaljenosti od 930 km nakon leta od 39 minuta, mogla pogoditi američku saveznu državu Aljasku. Sjevernokorejski režim je, pak, nakon testiranja slavodobitno objavio kako sada ima sposobnost gađanja ciljeva bilo gdje na svijetu.

Novu provokaciju Sjeverne Koreje, kojom krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o testiranju raketa, složno su osudili SAD, Južna Koreja, Kina i Rusija. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in upozorio  je režim Kim Jong-una kako mu je ovo posljednja prilika da obnovi pregovore s vanjskim svijetom i pozvao Vijeće sigurnosti da reagira. Japanski premijer Shinzo Abe najavio je da će se njegova zemlja "snažno ujediniti" s Južnom Korejom i SAD-om kako bi jače pritisnule Pjongjang.Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru sugerirao da bi Japan, Južna Koreja ili Kina mogle izgubiti strpljenje s Pjongjangom i "okončati ove gluposti jednom zauvijek". Trump već neko vrijeme pokušava privoljeti Kinu da zaustavi dotok resursa Sjevernoj Koreji. Kina, pak, odgovara da radi sve što može i zamjera SAD-u svaljivanje odgovornosti na nju.


Rusija i Kina i same su pozvale Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearno-balistički program, nazvavši lansiranje "neprihvatljivim". Međutim, u isto vrijeme pozvale su SAD te Južnu Koreju da suspendiraju svoje zajedničke vojne vježbe i postavljanje antiraketnog sustava THAAD, javlja BBC. Kineski predsjednik Xi Jinping upravo se nalazi u Moskvi u posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Sjeverna Koreja otvoreno prkosi Vijeću sigurnosti UN-a

Da bi Sjeverna Koreja zaista pogodila glavni dio SAD-a, ne računajući geografski izoliranu Aljasku i Havaje, morala bi imati balistički projektil dometa 8.000 km, nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da se može ugraditi na vrh projektila, i tehnologiju za ponovni ulazak projektila u atmosferu.

Dok neki stručnjaci smatraju da posljednja testirana raketa ima domet od preko 8.000 km, što bi predstavljalo znatan napredak u sjevernokorejskom raketnom programu, drugi procjenjuju da je njen domet ipak i dalje manji od toga. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je da na temelju dosadašnjih saznanja vjeruje da se radilo o raketi srednjeg dometa, ali i da južnokorejska vojska još uvijek istražuje je li ipak riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM). Američko pacifičko zapovjedništvo također je konstatiralo da se radi o raketi srednjeg dometa.


Sjeverna Koreja, koja tvrdi da joj nuklearno oružje treba u obrani od američke agresije, dosad je provela pet nuklearnih testova, od toga dva samo od početka prošle godine. Osim toga, izvela je velik broj testiranja balističkih raketa, a svoja testiranja često tempira upravo u vrijeme najvećih tenzija s međunarodnom zajednicom, otvoreno prkoseći prijetnjama dodatnim sankcijama ili pozivima na pregovore. I ovo testiranje izvedeno je samo nekoliko dana prije zakazanog skupa Grupe 20 nacija o Sjevernoj Koreji. Vjerojatno nije slučajnost ni to što je testiranje izvedeno uoči današnjeg Dana nezavisnosti u SAD-u.

Ne mogu pogoditi Washington, ali "rade na tome"

Unatoč dosad neviđenom tempu testiranja, analitičari ocjenjuju da je Sjeverna Koreja još godinama udaljena od ICBM s nuklearnom bojevom glavom koja može doseći SAD. David Wright, fizičar i kodirektor globalnog sigurnosnog programa pri američkom Sindikatu zabrinutih znanstvenika, u analizi na svom blogu zaključuje da dotična raketa ima interkontinentalni domet od maksimalnih 6.700 km. To znači da i dalje ne može pogoditi nijednu američku saveznu državu osim Aljaske.

ICBM, tip rakete u pravilu dizajniran za nošenje nuklearne bojeve glave, po definiciji ima minimalni domet od 5.500 km. Međutim, mnogi primjerci ICBM-a imaju domet od 10.000 km i više. Mellisa Hanham, sjevernokorejski ekspert iz Centra James Martin za studije sprečavanja širenja nuklearnog oružja, nazvala je današnje sjevernokorejsko testiranje "golemom prekretnicom". "Može li ovaj konkretni ICBM pogoditi Washington, DC? Ne. Ali rade li na tome? Da", zaključuje Hanham.

Pročitajte više