Analiza Sky Newsa: Ratno stanje pokazuje da se Putinova šarada raspada i pred Rusima

Foto: Profimedia

BRITANSKI Sky News objavio je analizu svog urednika vanjske politike Dominica Waghorna koju prenosimo u nastavku teksta. 

Rusija zapravo već efektivno provodi izvanredno stanje u regijama koje je ukrala od Ukrajine, započinje Waghorn.

Cenzura, pritvaranje, deportacija, ograničeno pravo okupljanja, zapljena imovine, prisilni rad - što god vam padne na pamet događa se u Donjecku, Lugansku, Zaporižji i Hersonu.

Zapravo je i puno gore od toga. Uzmite samo deportaciju. Američka vlada procjenjuje da je između 900.000 i 1.5 milijuna Ukrajinaca nestalo kroz filtracijske kampove i u Rusiju, a njihovo boravište nije poznato. Ili pritvaranje. Ukrajina tvrdi da su tisuće zatočene, mučene ili nestale tijekom ruske nezakonite okupacije.

Zašto je Putin nametnuo ratno stanje

Pa zašto nametati ratno stanje?

Vladimir Putin je predsjednik koji pod svaku cijenu mora izgledati jak nakon svakog udarca svojoj reputaciji. Kao i kod svih diktatora, slabost bi mogla biti terminalna.

Nakon ruskog povlačenja preko Donbasa, najavio je aneksiju upravo tih teritorija koje je gubio. Kad su Ukrajinci digli u zrak njegov obožavani Krimski most, on je osvetnički udario dronovima terorizirajući ljude u Kijevu i drugim gradovima.

Sada Ukrajinci jačaju na jugu. Toliko da je sinoć u televizijskom intervjuu novi Putinov zapovjednik u Ukrajini, general Surovikin priznao da je tamošnja situacija napeta za Rusiju i da će uskoro "trebati donijeti teške odluke".

Proglašenje izvanrednog stanja pomaže Putinu da izgleda jak barem svojoj domaćoj publici. On je zapovjednik "koji pokušava riješiti teške velike izazove ruske budućnosti", kako je rekao. Mnogi Rusi koji večeras gledaju državnu televiziju vidjet će ga kao nekoga tko donosi teške odluke i djeluje odlučno.

Dva Putinova problema

Ali on ima dva problema. Jedan je suprotni dojam. Manje lakovjerni u Rusiji vide vođu koji se hvata za slamku, ali mu ponestaje opcija jer njegove snage nastavljaju gubiti ono što Rusi još uvijek po zakonu moraju nazivati ​​"specijalnom vojnom operacijom".

Ali što je još važnije, današnji potez također ponovno razotkriva istinu iza te operacije. Ono što je bila invazija koju su proveli profesionalni vojnici i plaćenici usisalo je stotine tisuća novomobiliziranih novaka. 

A sada se prvi put u Rusiji nameću zakoni koji su se čuvali samo za vrijeme rata.

Šarada Putinove specijalne vojne operacije se raspada za Ruse. Ovo je mnogo veće od onoga što im je prodao kad je počelo i svakim danom ono što se činilo da je negdje daleko sve je bliže njihovim domovima. 

 

Pročitajte više