IZBORI U SAD-U

Analiza The New York Timesa: Trump je bio agresivan kako bi probudio svoju kampanju

Foto: EPA

PRVA predsjednička debata između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Josepha Bidena pretvorila se u retoričku tučnjavu, jer je Trump izazivao i prekidao Bidena gotovo svaki put kad bi progovorio pa je bivši potpredsjednik nazvao predsjednika klaunom i rekao mu da zašuti.

U kaotičnom 90-minutnom natezanju kandidati dvije glavne stranke pokazali su razinu međusobnog prijezira kakva nije zabilježena u modernoj američkoj politici, piše The New York Times.

S obzirom na to da zaostaje u anketama i žuri mu se da oživi svoju kampanju, Trump je očito pokušavao biti agresor. No činio je to tako ustrajno da je Biden jedva mogao odgovoriti na pitanja koja su mu postavljena pa je moderator Chris Wallace s Fox Newsa u više navrata morao upozoriti predsjednika da dopusti svome suparniku da govori.

"Hoćeš li ušutjeti, čovječe? Ovo je tako nepredsjednički!" rekao je Biden u jednom trenutku Trumpu u očiglednom ogorčenju. Ipak, Biden je i sam ispalio nekoliko osobnih napada.

"Ti si najgori predsjednik kojeg je Amerika ikad imala", rekao je Biden za Trumpa.

"U 47 mjeseci učinio sam više nego ti u 47 godina", odgovorio je Trump, aludirajući na Bidenovu političku karijeru u Washingtonu.

Predsjednikova taktika u stilu buldožera predstavljala je izvanredan rizik za njega zato što zaostaje za Bidenom u anketama. Pokazuje se, naime, da su birači, uključujući i neke koji su ga podržali 2016. godine, umorni od njegovih gotovo svakodnevnih napada i ispada. Ipak, bivši potpredsjednik vrludao je između ignoriranja Trumpa i obraćanja izravno kameri i biračima, te popuštanju iskušenjima i bacanju uvreda na predsjednika. Biden je Trumpa nazvao lažovom i rasistom.

Trump je svoje tvrdnje začinio obmanjujućim primjedbama i izravnim lažima, predviđajući da cjepivo protiv koronavirusa samo što se nije pojavilo, iako njegovi vlastiti zdravstveni savjetnici kažu drukčije. Tvrdio je da ukidanje standarda za učinkovitost goriva neće povećati zagađenje i inzistirao da politička savjetnica Kellyanne Conway nije nerede opisala kao korisne za Trumpovu kampanju, iako je na televiziji učinila upravo to.

Čak i kad je napadao Bidena u pitanjima zakona i reda, Trump je na izravni poticaj Wallacea i Bidena odbio osuditi bjelačku supremaciju i desničarske ekstremističke skupine. Kad ga je Wallace pitao hoće li to učiniti, Trump je odgovorio - naravno - te rekao dvojici sugovornika da imenuju skupinu koju bi trebao osuditi.

Ali kad je Biden spomenuo "Proud Boys", ekstremno desničarsku skupinu, Trump je izbjegao osudu nego ih čak pozvao da budu spremni.

"Proud Boys? Sklonite se i budite spremni", rekao je Trump i onda dodao: "Netko mora poduzeti nešto oko Antife i ljevice."

Trumpova vulkanska predstava djelovala je kao predsjednikov gambit u pokušaju da ocrni svoga suparnika na sve moguće načine, govorio je netočne informacije, bio je nepristojan i nije kalkulirao kolebanje biračkog tijela ili umanjivanje rezerve koju birači imaju prema njegovom vodstvu. Uoči izbora koje će obilježiti oštro definirana i stabilna mišljenja o obojici kandidata, predsjednikovo ponašanje bilo je jednako povlačenju sigurnosnog otponca na ručnoj bombi i nadanju da će eksplozija više naštetiti drugom kandidatu.

No Trump se nije potrudio odgovoriti na njegove očite političke slabe točke, od njegova lošeg vođenja pandemije do odbijanja osude desničarskog ekstremizma. Tijekom večeri nije učinio ništa kako bi privukao birače koji ga ne vole, među kojima su i mnogi što su ga nevoljko podržali prije četiri godine. Umjesto da se fokusira na te birače, on je nastojao potkopati povjerenje u sam čin glasanja, iznoseći tvrdnje o prevari, a nudeći malo dokaza.

Trump je s prezirom govorio o Bidenovom sinu

Debata na Sveučilištu Case Western Reserve u Clevelandu brzo je već u prvih 15 minuta potonula u prozivanje i vrijeđanje, a podrugljivi napadi bili su izvanredni čak i prema standardima buntovna Trumpova mandata.

Kad je Biden pokušao govoriti o biračima koji su svoje bližnje izgubili zbog koronavirusa, Trump se ubacio: "Ti si izgubio mnogo više ljudi." Bivši potpredsjednik vrludao je od smiješka u odmahivanja glavom u nevjerici te pokretanja vlastitih napada dok ga je Trump neprestano ometao.

U iznimno napetom trenutak, Trump je s prezirom govorio o Bidenovom pokojnom sinu Beauu, koji je 2015. preminuo od tumora mozga, te tako odbio priliku pokazati malo osobne naklonosti prema svome političkom suparniku. Biden je aludirao na vojnu službu svoga sina zamjerajući predsjedniku njegovu navodnu izjavu da su poginuli američki vojnici "gubitnici".

Trump je odgovorio retoričkim kolutanjem očima i počeo napadati Bidenova drugog sina: "Ne znam Beaua, znam Huntera."

Potom je ismijavao Huntera Bidena zbog njegovih poslovnih poteza i borbe s ovisnošću. Tijekom Trumpovih napada Biden je više puta demantirao da u inozemnim aktivnostima Huntera Bidena postoji bilo što neprimjereno, te rekao kako ponosan na svog sina zbog suočavanja s ovisnošću.

"Ovaj tip platio je ukupno 750 dolara poreza"

Biden je također istaknuo otkrića The New York Timesa o Trumpovim poreznim prijavama: "Ovaj tip platio je ukupno 750 dolara poreza."

Pritisnut pitanjima koliko je poreza platio 2016. i 2017. godine, predsjednik je ustvrdio da je platio milijune dolara, ali nije ponudio dokaze i odbio je reći kad će objaviti svoje porezne prijave.

Rasprava o koronavirusu

Jedna od rijetkih faza debate koju bi gledatelj otvorena uma mogao smatrati artikuliranom razmjenom mišljenja bila je rasprava o pandemiji koronavirusa. Trump je izrazio nestrpljenje zbog javnozdravstvenih ograničenja, a Biden je kritizirao predsjednika zbog potkopavanja mjera kao što je nošenje maski ili socijalna distanca.

"Kad bismo nosili maske i držali se distance od sada do siječnja, vjerojatno bismo spasili i do 100.000 života", rekao je Biden, koji je potom aludirao na otkrića iz nedavne knjige novinara Boba Woodwarda da je predsjednik prošle zime zavarao američki narod o ozbiljnosti virusa. Trump je ponovio svoje zahtjeve da se zemlja brzo vrati u normalu te pozvao guvernere saveznih država iz redova demokrata da "brzo otvore svoje države" i bez dokaza ustvrdio kako to što su u lockdownu pogađa cijelu naciju.

No čak i u tako ozbiljnoj temi kao što je pandemija, Trump se upustio u osobno izrugivanje. Kad ga je Biden nazvao potpuno neodgovornim zbog održavanja masovnih skupova bez javnozdravstvenih mjera, Trump je odgovorio ismijavajući Bidenove evente sa strožim smjernicama, rekavši kako bi bivši američki potpredsjednik održavao veće skupove kad bi mogao privući publiku.

Iako je bio očigledno frustriran Trumpovim nepoštivanjem pravila, Wallace nije pokušao ispraviti američkog predsjednika dok je izgovarao seriju neistina. Primjerice, Trump je inzistirao da je Biden jednom kriminalce nazvao superpredatorima. Ali to je 1996. godine izjavila Hillary Clinton.

Osim iznošenja lažnih optužbi, Trump također nije bio u stanju ili nije želio detaljno razgovarati o političkim pitanjima. Na pitanje vjeruje li u klimatske promjene, predsjednik je odgovorio: "U određenoj mjeri vjerujem. Sadimo milijardu stabala."

Vrhovni sud

Govoreći o Vrhovnom sudu, konkurenti su se razišli oko toga je li primjereno da Trump imenuje novog suca u posljednjim mjesecima svoga mandata. Predsjednik je ponudio prkosno obrazloženje: "Pobijedili smo na izborima i imamo pravo to učiniti." Trump je iznenadio odbacujući Bidenovo upozorenje da se na ovim izborima odlučuje i o pravu žene na pristup pobačaju. Predsjednik je u tom smislu izrazio nevjericu, iako će pravo na pobačaj biti ranjivo bude li Vrhovni sud još konzervativniji. "Ništa se tu ne događa", inzistirao je Trump.

Američki predsjednik nije imao obranu na Bidenovo upozorenje da bi ukidanje Zakona o pristupačnoj skrbi od strane Vrhovnog suda moglo ugroziti osobe s prethodnim zdravstvenim stanjima, niti je ponudio suštinski odgovor na Wallaceovo pitanje da artikulira svoju viziju zdravstvene politike.

Trump je ustvrdio da je to već učinio, iako nije, te rekao da je njegovo ukidanje zakona iz Obamina mandata bilo veliki uspjeh. Umjesto da napokon popuni praznine u vlastitoj zdravstvenoj politici, Trump je pokušao napasti Bidena, povezujući ga sa "socijalističkim težnjama" lijevog krila Demokratske stranke.

Biden, koji je tijekom kampanje za kandidata Demokratske stranke istupao protiv socijalizirane medicine, odbio je ovaj napad rekavši kako je "on sada Demokratska stranka", te pokušao zadržati fokus na manjkavostima Trumpove zdravstvene politike.

"On nema plan. Činjenica je da ovaj čovjek ne zna o čemu govori", naglasio je Biden.

Prva od tri debate

Za Trumpa se ova prva debata doimala najboljom prilikom da promijeni putanju predsjedničke utrke koja je dosad bila imuna na njegove napore. Predsjednik je posljednjih mjeseci izveo više napada na svoga demokratskog izazivača, kritizirajući ili blateći otvoreno Bidenove javne dužnosti, osobnu etiku, ekonomsku politiku, obiteljske financije, mentalno i tjelesno zdravlje, često se oslanjajući na dezinformacije i neistine.

Tijekom posljednjih mjesec dana republikanci su poduzeli posebno usklađeni pokušaj da Bidena prikažu kao previše suosjećajnog s prosvjedima za rasnu pravdu koji su se pokazali problematičnima po održavanje javnog reda. Ipak, taj argument nije preusmjerio utrku ni centimetra u koristi Trumpa, niti je promijenio mišljenje većine birača koji negativno gledaju na njegov karakter i njegovo vodstvo tijekom pandemije.

Od početka izborne utrke Trump je dao prioritet uglavnom ruralnoj i konzervativnoj biračkoj bazi i napravio malo da se obrati Amerikancima koji ga već ne podržavaju.

Umjesto toga, u ovoj turbulentnoj godini postoji jedna konstanta: Biden uživa stabilno vodstvo u anketama još otkako je u travnju istaknuo svoju kandidaturu. Uz podršku žena, nebjelačkih birača i bijelaca s fakultetskim diplomama, te snalazeći se među republikanskim biračima bolje nego Hillary Clinton 2016. godine, bivši dopredsjednik bolje je pozicioniran u posljednjih mjesec dana prije izbora nego bilo koji drugi izazivač od 1992. godine.

Biden je uspostavio prednost u tri američke savezne države uz velika jezera u kojima je prošli put pobijedio Trump: Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji. A trenutačno vodi ili je izjednačen s Trumpom u većem dijelu Sun Belta, uključujući Georgiju i Arizonu, državama u kojima u ovom stoljeću nijedan demokrat nije pobijedio.

Jasno je da u Americi ima malo neodlučnih birača. Dakle, upitno je može li ova ili bilo koja od sljedeće dvije debate drastično promijeniti izbore.

Pročitajte više