Anesteziolog koji tvrdi da je bolnica više puta koristila iste šprice: Beroš laže

IZ JEDNE šprice anestezija se davala različitim pacijentima, u salama nije radio odvod plinova, isti je liječnik izvodio anestezije na više pacijenata istovremeno. To je samo manji dio teških optužbi koje je doktor anesteziolog Josip Jelić iznio na račun vlastite bolnice - Opće županijske bolnice Vinkovci.

Upozorio je na to institucije, a kako kaže, kad je zaprijetio da će se obratiti medijima, stigla je inspekcija. Nabrojali su čak 18 mjera koje treba poduzeti kako bi bolnica funkcionirala po pravilima struke, donosi RTL-ova Potraga

"Ja se odmazde ne bojim, stojim iza ovog svega što sam izrekao. Ako bude trebalo, otići ću van raditi, svoju struku imam, supruga svoju struku ima. Ovo će mi samo dobro doći da odlučim da odem i da napustim ovu državu jer mislim da ovdje budućnosti nema", rekao je Jelić za Potragu.

Reagiralo Ministarstvo

Ministarstvo zdravstva oglasilo se o bolnici u Vinkovcima.

>> U hrvatskoj bolnici davali pacijentima anesteziju iz iste šprice? Ministarstvo šuti

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na objavljeni prilog u RTL-ovoj emisiji Potraga u kojem se neistinito navodi neustupanje zapisnika i nalaza zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci insinuirajući na tajenje informacija o navedenom slučaju, Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode s obzirom da se navedeni dokument dostavio spomenutom mediju, ravnatelju vinkovačke bolnice dr. Krunoslavu Šporčiću te podnositelju predstavke i zaposleniku iste bolnice dr. Josipu Jeliću. 

Uz demanti navedenih netočnih informacija, Ministarstvo zdravstva, radi utemeljenog i pravovremenog informiranja, smatra važnim u cijelosti obrazložiti proces zdravstvene inspekcije u konkretnom slučaju. Na zahtjev dr. Jelića, 22. i 23. travnja 2021. godine obavljen je zdravstveno-inspekcijski nadzor Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće županijske bolnice Vinkovci zajedno s imenovanim stručnim osobama, specijalistima anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Tijekom obavljanja zdravstveno-inspekcijskog nadzora strankama, ravnatelju bolnice, a i podnositelju predstavke dr. Jeliću, omogućeno je sudjelovanje u postupku, kako to nalažu odredbe članka 51. Zakona o općem upravnom postupku i to na način da su stručnjaci iz djelatnosti anesteziologije s podnositeljem dr. Jelićem razgovarali te im je osobno imao priliku prenijeti sve eventualne probleme s kojima se susreće u radu u bolnici. 

18 zaključaka

Također, ravnatelj bolnice je usporedno, kako je tekao nadzor, započeo s otklanjanjem određenih nedostataka koji su uočeni. Tako je 23. travnja, dok je još trajao nadzor, pozvao ovlašteni servis da provjeri navode predstavke vezano uz rad sustava za odvod anestezioloških plinova u anesteziološkim salama. Po završetku, nadzora imenovani stručnjaci donijeli su 14. svibnja 2021. godine svoje stručno mišljenje u kojemu su taksativno u 18 točaka, odnosno zaključaka, nabrojali mjere koje treba poduzeti kako bi Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje bolnice funkcionirao po pravilima struke. 

Stručno mišljenje je 17. svibnja 2021. godine dostavljeno ravnatelju bolnice da se očituje po svim točkama, odnosno, što je po istima poduzeto. Svojim dopisima od 29. travnja, 14. lipnja, 24. kolovoza i zaključno dopisom 22. rujna 2021. godine ravnatelj se očitovao i dostavio dokaze da je postupljeno po svim preporukama navedenima u Stručnom mišljenju te je podnositelju predstavke dr. Jeliću upućen odgovor. 

Nove dokaze iz televizijskog priloga o ponovnom nestručnom postupanju u vinkovačkoj bolnici zdravstvena inspekcija do objavljivanja priloga nije zaprimila te stoga nije imala niti temelja postupati po istom. U međuvremenu je zaprimljen zahtjev općinskog državnog odvjetništva, a na temelju zaprimljene kaznene prijave dr. Jelića, te s obzirom na nove navode obavit će se novi zdravstveno-inspekcijski nadzor u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci", priopćilo je Ministarstvo. 

Opet se javio Jelić: Beroš ne govori istinu

Potom se opet javio anesteziolog Josip Jelić, koji kaže da "kategorički tvrdi da ministar Beroš ne govori istinu".

"Zapisnik sam primio 3. 1. 2022. u 10:04 h", kaže.

Dostavio je odluku ministra Beroša od 30.12. 2021. u kojoj se odbija njegov zahtjev u kojem traži da mu se dostavi dokumentacija o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Također je priložio i konačnu odluku Povjerenice za informiranje u kojoj stoji da je "Ured povjerenika za informiranje, postupajući po predstavci, u nekoliko navrata nalagao tijelu javne vlasti da riješi zahtjev sukladno članku 23. Zakona o pravu na pristup informacijama, a 3. siječnja 2022. godine na znanje je zaprimljen dopis kojim Vam se omogućuje pristup traženoj informaciji, te priložena predmetna informacija". 
 

Pročitajte više