Angela Merkel će dobiti najviše njemačko odlikovanje

Foto: EPA

BIVŠA njemačka kancelarka Angela Merkel dobit će Veliki križ Reda za zasluge, najviše njemačko odlikovanje, potvrdio je ured predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera nakon objave časopisa Stern. 

Dosad su to odlikovanje primili samo bivši kancelari Konrad Adenauer i Helmut Kohl. Sve troje političara je iz konzervativne stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU). Nagrada posebnog dizajna bit će dodijeljena u travnju, priopćeno je. 

Postoji veće odlikovanje, ali ide predsjednicima

Iznad ove nagrade je samo poseban stupanj Velikog križa koji se dodjeljuje svakom njemačkom predsjedniku nakon stupanja na dužnost, kao i šefovima stranih država.

Merkel je bila kancelarka od 2005. do 2021. Prema časopisu Stern, njezina obitelj i brojni prijatelji iz politike bit će na ceremoniji. 

Pozivnice su poslane stranačkim kolegama iz CDU-a Thomasu de Maizièreu i Peteru Altmaieru, među ostalima. Pozvala je svog prvog vicekancelara iz Socijaldemokratske stranke (SPD), glasnogovornika svoje vlade i bliske suradnike.

Nitko iz aktualnog vodstva CDU-a ni iz sestrinske stranke, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) ili poslovno orijentirane Slobodne demokratske stranke (FDP) nije na popisu, piše časopis. Pozvani su bivši istočnonjemački aktivist za građanska prava Rainer Eppelmann, glumac Ulrich Matthes i bivši nogometni izbornik Jürgen Klinsmann.

Pročitajte više