Angela Merkel: Europska fiskalna unija nas spašava iz dužničke krize

NJEMAČKA kancelarka je kazala da Europa radi na izgradnji "fiskalne unije" koja bi trebala biti rješenje za dužničku krizu eurozone.

U svom govoru u Bundestagu je dodala kako se treba izmijeniti Europski ugovor kako bi se takva unija uspostavila te uvela disciplina u proračunima država članica. U ponedjeljak će se sastati sa svojim "saveznikom", francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji je također pozvao na promjenu Europskog ugovora.

Proces će trajati godinama


Merkel je obećala "konkretne korake prema fiskalnoj uniji", koja bi trebala donijeti bližu integraciju politike poreza i trošenja članica eurozone, dok bi se Bruxelles trebao pobrinuti za kažnjavanje država koje će prekršiti pravila.

"Treba nam proračunska disciplina i efikasan mehanizam za rješavanje krize", kazala je Merkel i dodala da zato moraju promijeniti ugovore. Njemačka vlada je stvarala pritisak kako bi se uvela mogućnost veta na proračune europskih država koje krše pravila. "Počeli smo novu fazu europske integracije", kazala je Merkel.

No, upozorila je i da će taj proces trajati godinama. U govoru je objašnjavala i zašto se protivi da Europska centralna banka izdaje "euroobveznice" koje bi poduprle sve članice eurozone. "Zajednička odgovornost za tuđe dugove je neprihvatljiva", rekla je Merkel i dodala kako euroobveznice nisu mjera za spas u ovoj krizi.

Pročitajte više