Animirani filmovi "Metahead" i "Složeni predosjećaj" u selekciji internacionalnog festivala "Krok" u Rusiji

Animirani filmovi "Metahead" autora Branka Farca i "Složeni predosjećaj" autora Duška Gačića ušli su u selekciju internacionalnog Festivala animiranog filma "Krok" koji se od 18. do 28. kolovoza održava na brodu po rijeci Volgi u Rusiji, dok će film "Sub Rosa" autora Katje i Nikole Šimunića biti prikazan u posebnom programu "Panorama", priopćeno je danas iz "Zagreb filma".

U animiranom filmu "Metahead" autor jezikom simbola, kombinacijom živog i neživog, te izmaštanih tvorevina otvara uvid u svijet svojih snoviđenja, obrazloženo je u priopćenju.

"Složeni predosjećaj" je animirani film koji kroz opsjednutost glavnog junaka likovnošću Kazimira Maljevića govori o svijetu u kojem čovjek i okolina gube svoj prirodni lik i karakter i ostaju svedeni tek na ljusku.

Film "Sub Rosa" se bazira na ulomku iz Gudačkog kvarteta u C-duru, op 58. hrvatske skladateljice Dore Pejačević (1885.-1923.). Nadalje, film iscrtava asocijacije na njezino stvaranje i utjelotvoruje pokret u animiranim sekvencama suvremenog plesa četiri plesačice koje (re)materijaliziraju glazbu, napominje se u priopćenju.

Ovogodišnji "Krok" jedanaesti je po redu, može se saznati na web stranicama toga Festivala.

Također, kako se može pročitati na webu "Krok" 2004. bit će usmjeren u potpunosti na mlade kreacije, a natjecanje će uključiti dvije kategorije: studentski filmovi i debitanti.

Riječ "Krok" dolazi od ukrajinske riječi i znači pokret.

Festival prikazuje najbolje radove u svjetskoj animaciji proizvedene u posljednje dvije godine, ističe se na web stranicama Festivala.

(Hina) xpp/sdju yaz

Pročitajte više