Anka Mrak Taritaš nahvalila pregovore s Domovinskim pokretom

Foto: Screenshot Nova TV

Domovinski pokret jutros se sastao s SDP-om i partnerima. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš, koja je gostovala u Dnevniku Nove TV.

"Mi smo danas imali jedan radni sastanak koji je bio vrlo ugodan i razuman. Domovinski pokret nije niti u jednom trenutku skrivao činjenicu da će oni pregovarati s HDZ-om", rekla je Mrak Taritaš i prisjetila se pregovora s Mostom 2015. godine. "Tada je bilo apsolutno jasno da Most nema ideju ići s opcijom od centra lijevo. Ovdje to tako nije bilo", dodala je.

Mrak Taritaš se dalje osvrnula na komentare predsjednika SDP-a Peđe Grbina o tome smatra li ove pregovore pro forma.

"Kad sam išla na te pregovore, imala sam osjećaj da je možda pro forma, no na kraju razgovora mi se ljestvica optimizma malo digla", rekla je Mrak Taritaš nadodavši kako su Rijeke pravde s druge strane imale dobrog sugovornika te kako se nada da će već tijekom večeri DP odlučiti s kim će u koaliciju.

"Postoje dvije moguće odluke"

Dalje se osvrnula na težinu odluke koja leži u rukama Domovinskog pokreta.

"Oni su svjesni da su u njihovim rukama jako bitne odluke. Odluke su dvije, nemamo tri, četiri ili pet", rekla je i otkrila koji su prvi koraci koje Rijeke pravde planiraju napraviti sa saborskom većinom.

"Nakon što se u parlamentu stvori parlamentarna većina i konstituiramo parlament, jasno smo rekli što je na stolu, a to je lex AP koji treba ukinuti, da Turudić ne zasjedne uopće u Gajevu i, kao treću stvar, smo razgovarali o izbornom zakonu", rekla je Mrak Taritaš.

"Ako nema prvog koraka, ne treba razgovarati niti o drugom, niti o trećem, niti o dvadeset i četvrtom. Trebamo vidjeti jesmo li dovoljno razumni da u smislu demokracije i promjene u Hrvatskoj napravimo taj prvi korak i svrgnemo HDZ", istaknula je Mrak Taritaš.

Nažalost, Mrak Taritaš nije upitana o izjavi šefa zamjenika predsjednika DP-a iz koje je jasno da odbijaju mogućnost da formiraju većinu s Možemo, makar i samo u saboru, što znači da anti-HDZ blok, ni kad bi se DP odlučio za njih, nema šanse za formiranje saborske većine jer bez Možemo nema dovoljno ruku. 

>> Nakon izjave stvarnog šefa DP-a jasno je: Ili idu s HDZ-om ili idemo na nove izbore

Pročitajte više