ANKETA Treba li Karamarko odstupiti i s mjesta predsjednika HDZ-a?

Foto: FaH

TOMISLAV KARAMARKO, za kojeg je danas utvrđeno da je bio u sukobu interesa, trebao bi se uskoro, prema mišljenju dijela članova HDZ-a, povući i s mjesta predsjednika te stranke. Naime, tri su osnovna razloga zašto se od njega traži povlačenje.

Karamarko imao podršku svega 34 zastupnika!?

Karamarko je postao uteg u preslagivanju za novu Vladu te je zbog strategije morao podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika hrvatske Vlade. Isto tako procijenjeno je kako Zdravko Marić ima puno više šansi u ime HDZ-a okupiti većinu u Saboru. Karamarko to nije uspio.

Uostalom, Karamarko je dobio je svega 34 potpisa zastupnika kada su se za njega kao budućeg mandatara, skupljali potpisi u Saboru prije desetak dana. Naime, dok je HDZ skupljao potpise za smjenu premijera Tihomira Oreškovića, u isto su se vrijeme skupljali potpisi za podršku Karamarku.

No članovi Domoljubne koalicije nisu bili previše oduševljeni tom idejom.
Kada se shvatilo da Karamarko ne može imati podršku kao mandatar, odnosno budući premijer, krenula je i medijska operacija promoviranja kandidata iz HDZ-a za mandatara buduće Vlade iz koje su "izvukli" Marića. 

HDZ mora šutjeti o Ini


S druge strane s obzirom na odluku Povjerenstva za odlučivanje za sukob interesa, Karamarko više ne smije davati nikave odluke oko Ine i MOL-a niti o njima raspravljati. Ina je strateška tvrtka Hrvatske a HDZ ne može dozvoliti da se o toj temi vječito šuti.

Da postoji jaz u stranci poznato je već od prije. Karamarka su kritizirali veterani stranke kao Vladimir Šeks, istaknuti članovi poput HDZ-ovskih europarlamentaraca pa do glavnih operativaca kao što je Milijan Brkić.

Karamarko nakon Sanadera

Treći razlog je sama ostavka na koju je Karamarko bio primoran, a odmah nakon odluke Povjerenstva koje nije odlučilo njemu u korist. Članovi HDZ-a smatraju kako sve miriše na vrijeme Ive Sanadera te ne žele da se opet ime te stranke veže uz političku korupciju.  Osim političke štete, tu je i ponovljeno suđenje HDZ-u za slučaj Fimi medie.

 

Pročitajte više