Anketa HRT-a: HDZ-ov rejting sličan kao 2016., kada je otišao Karamarko

Screenshot: HRT

OVOMJESEČNI HRejting pokazao je koje su političke stranke trenutno popularne te je li afera u Ini utjecala na popularnost HDZ-a.

Istraživanje je provedeno u protekla tri dana, od 17. do 19. listopada, na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća moguća greška iznosi +/- 2.95 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.

Rejting HDZ-a sličan kao u vrijeme kada je Karamarko morao otići

HRT je izvijestio da je HDZ ovog mjeseca u minusu te da je blizu onome rejtingu koji je ta stranka imala prije šest godina, kada je Tomislav Karamarko morao otići, a Andrej Plenković se spremao na dolazak na vlast. 

Danas HDZ podupire četvrtina birača, njih 24.62 posto, što je 0.57 posto manje nego u rujnu. U vrijeme kada je Plenković došao zamijeniti Zorana Milanovića u Banske dvore, 2016., SDP je u anketi koju je objavio HRT bio na 32 posto, a danas je upola slabiji. SDP listopad završava sa samo 16.2 posto, oko pola posto manje nego u rujnu.

Na trećem mjestu Možemo, Most četvrti

Možemo je treća najpopularnija politička snaga u zemlji s potporom birača od 11.2 posto. Za razliku od HDZ-a i SDP-a, Možemo je malo narastao, za 0.33 posto.

Most je narastao za 0.57 posto s rejtingom od 9.3 posto. Domovinski pokret je na petom mjestu te je to ujedno zadnja stranka koja prelazi izborni prag, izvještava HRT. Trenutno ima potporu od 5.4 posto i u silaznoj je putanji u odnosu na rujan.

Kako stoje ostale stranke?

HRT je prikazao i stanje preostali 13 stranaka iz ankete HRejting od kojih samo dvije trenutno nisu parlamentarne. Ni preostalih 11 ne bi bile parlamentarne da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a da su zabranjene predizborne koalicije.

Centar (2.7 posto), najjača stranka među onima koje ne prelaze prag, samostalno ne može doći do saborskog mandata. Isto vrijedi i za Socijaldemokrate koji imaju 1.6 posto podrške birača. HSS ima 1.5 posto, Fokus ima 1.3 posto, Radnička fronta 1.2 posto, IDS 1.1 posto, Sinčićev Ključ Hrvatske 1.0 posto.

Hrvatski suverenisti imaju 0.9 posto potpore birača, HNS 0.6 posto, HSU 0.5 posto, HSLS 0.5 posto, BM 365 ima 0.4 posto i Čačićevi Reformisti 0.4 posto.

Pročitajte više