ANKETA Tko je genij koji je Plenkoviću rekao: Ajmo ograničiti cijenu carskog mesa

Foto: EPA, Shutterstock

"CARSKO meso je unutra, lopatica i vratina su vani."

Ovo su riječi premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kojima je na jučerašnjem predstavljanju novih vladinih mjera najavio mesnu zamjenu unutar devet artikala kojima je vlada ograničila cijene. Doduše, sad ih je osam jer su iz igre ispala dva artikla, a na listu je uveden jedan.

Plenković je micanje svinjske vratine i lopatice s liste objasnio mogućim nestašicama tih vrsta mesa, dok uvođenje carskog mesa na popis nije dodatno elaborirao. 

Postavlja se pitanje tko se dosjetio baš carskog mesa kao artikla kojem treba ograničiti cijenu. Imamo nekoliko mogućih sumnjivaca, a na kraju teksta u anketi odaberite svog favorita. 

Onaj Filipović

Prijedlog o carskom mesu možda je došao od ministra gospodarstva, Damira ili Davora Filipovića. Čovjeku koji je u SAD-u nakon mnogo muke ipak uspio savladati prelazak preko semafora mogućnosti su naprosto neograničene. Filipović se već istaknuo istančanim moderiranjem cijena po dućanima te prijetnjama trgovcima uskraćivanjem subvencioniranih cijena struje i plina (koje onda Plenković demantira), a kreirao je i "aplikaciju" Kretanje cijena pa se čini kako posjeduje dostatnu ekspertizu da Plenkoviću predloži carsko meso kao artikl kojem treba ograničiti cijenu.

Zvonko Frka Petešić

Plenkovićev šef ureda i čovjek za slajdove Zvonimir Frka Petešić također je opcija. Da se Plenković i Frka Petešić poznaju u dušu, nije tajna, no posebno se dobro to moglo vidjeti na predstavljanju novih mjera. "Zvonko, Zvonko, vrati one slajdove", "Znaš koji je to slajd?", "Zvonko, vrati one slajdove pa ćemo ponoviti za gospođu Benčić", "Zvonko, vrati samo sekundu...", navigirao je jučer Plenković Frku Petešića. Istančano poznavanje slajdova i odnos s Plenkovićem Frku Petešića svakako kvalificiraju kao potencijalnog predlagatelja ograničavanja cijene carskog mesa.

Oleg Butković

Ministar prometa Oleg Butković dovoljno je ležeran da stavlja kravatu na ruti dugačkoj pedesetak metara od parkinga do ulaza u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, gdje se održavaju sjednice vlade, pa nije nezamislivo da bi se odvažio na promišljanja o svinjetini. Uz to, nekoliko puta se opisao kao čovjek ograničenih kapaciteta, što znači da nije suviše pretenciozan da bi mu dubinska analiza svinjetine bila ispod časti. Pored svega, Butković je nakon predstavljanja mjera imao televizijsko gostovanje u kojem je govorio o mjerama, što pokazuje njegovu zainteresiranost za tu temu. 

Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković resorna je ministrica za svinjetinu, što je kvalificira za predlagateljicu limitirane cijene carskog mesa. Nakon jučerašnjih promjena u svinjskim redovima komentirala je stanje na tom tržištu te kazala da je 2022. broj svinja značajno opao u najznačajnijim zemljama proizvođačima i najznačajnijim izvoznicima. Prošle je godine također sudjelovala u raspravi o tržištu svinjetine. Očito je riječ o HDZ-ovki stručnoj za svinjetinu.

Andrej Plenković

Ne treba odbaciti ni opciju da se Plenković carskog mesa dosjetio sam. Što čovjeka može motivirati bolje za državno nametanje ograničene cijene od vlastite strasti prema određenoj vrsti mesa?

Glasajte u anketi

 

Pročitajte više