ANKETA Treba li ukinuti izbornu šutnju?

Foto: Arhiva

U ponoć je na snagu stupila izborna šutnja koja traje sve do zatvaranja birališta sutra u 19 sati. Tijekom izborne šutnje zabranjena je svaka politička promidžba kandidata, stranaka i koalicija, nagovaranje birača da glasuju za određenu opciju, kao i objavljivanje procjena izbornih rezultata, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe. Za kršenje šutnje na parlamentarnim izborima nema nikakvih kazni.

Potpredsjednik DIP-a Josip Salapić kazao je za RTL se DIP zalaže za ukidanje izborne šutnje.

"U budućem vremenu taj institut izborne šutnje treba ukinuti i jednostavno kandidatima dati da do zadnjega dana imaju pravo govoriti ionako više manje na određene načine govore ili donijeti određene izmjene vezano za kazne, da postoji kazna u nekom velikom većem novčanom iznosu. Mogu reći da smo mi predložili izmjene zakona, mi smo zaista u DIP-u za to da se institut izborne šutnje potpuno ukine", kazao je Salapić.

DIP predlaže dvije opcije.

"Mi smo za potpuno ukidanje, onda imamo kombinaciju dva koju smo predložili, a to je da bude dan prije izbora moguće govoriti, ali na dan samog glasovanja ne i uvesti kazne koje će biti adekvatno propisane. Kad vam netko zatrpava prijavu, a nema razloga za to ako postoji kazna od deset tisuća eura, netko će razmisliti o tome hoće li pisati samo da bi pisao. Mi gubimo vrijeme i cijeli aparat dajemo u pogon za nešto što nema smisla", kaže Salapić.

Što vi kažete, treba li ukinuti izbornu šutnju? Recite nam u anketi.

Pročitajte više