Anketa: Svaki drugi stanovnik Zagreba će ljetovati kod prijatelja ili rodbine

Ilustracija: Milan Sabic/PIXSELL

NA ljetni godišnji odmor u Hrvatsku planira ići 74 posto građana, a najviše biraju privatni smještaj, pokazalo je istraživanje MasterIndex, koje je za kompaniju Mastercard provela agencija Improve na uzorku od 1010 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj.

"Epidemiološke mjere, strah zbog zaraze koronavirusom te financijska neizvjesnost bili su glavni razlozi velikog pada u segmentu putovanja tijekom pandemije. No, i to se polagano mijenja pa se sve više ljudi u Hrvatskoj – čak 20 postotnih poena više nego 2020. – odlučuje ići na godišnji odmor", kaže se u priopćenju Mastercarda. 

Najpopularniji apartmani i smještaj kod rodbine

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika ove godine planira ljetovati u privatnom smještaju, njih 52 posto, dok je na drugom mjestu boravak u vlastitom smještaju ili kod rodbine i prijatelja (35 posto), koji uglavnom biraju građani bez osobnih primanja (58 posto), odnosno s vrlo niskim primanjima (do 2.800 kuna, 42 posto) i stanovnici Zagreba (49 posto).

Na trećem je mjestu smještaj u hotelima (18 posto) koji najvećim dijelom biraju ispitanici s primanjima većim od devet tisuća kuna, dok je interes za kampiranje pokazalo svega sedam posto Hrvata.

Za većinu ispitanika (56 posto) najpopularniji način rezervacije smještaja je online putem specijaliziranih web stranica ili stranica turističkih agencija. Nadalje, ispitanici smještaj primarno plaćaju karticama (češće debitnim nego kreditnim i češće jednokratno nego obročno), gotovina je na drugom mjestu, a raste popularnost plaćanja putem internetskog bankarstva.

Direktor Mastercarda za Hrvatsku i Rumunjsku Cosmin Vladimirescu istaknuo je kako prije rezervacije smještaja prosječan turist posjeti 38 turističkih web stranica i planira putovanje pet tjedana unaprijed, dok veći dio putovanja plaća digitalno.

83% planira putovati unutar Hrvatske

Istraživanje je pokazalo da je najbitnija stavka prilikom odabira destinacije percepcija omjera cijene i kvalitete (68 posto), a slijede troškovi smještaja (64 posto). Gotovo polovica ispitanika izjavila je da su im draže manje gužve zbog čega biraju nešto osamljenije destinacije poput manjih mjesta ili otoka.

U odnosu na prethodnu godinu, ispitanici putuju bezbrižnije. Tako je 61 posto anketiranih, a za razliku od 51 posto iz  2021., izjavilo da ih ništa vezano uz putovanja ne brine. Zanimljivo je da ove godine znatno manje brinu o infekciji koronavirusom (osam posto u usporedbi s 20 posto u 2021.), no na vrh popisa briga je sada isplivala geopolitička situacija u Europi koja zabrinjava 28 posto ispitanika.

Kad je riječ o planovima za putovanja koji sežu nešto dalje od ovog ljeta, najveći broj ispitanika, njih 83 posto, planira putovati unutar Hrvatske, 23 posto planira putovati u susjedne države, a 21 posto unutar kontinenta. Tek je osam posto ispitanika u istraživanju navelo da nema planova za putovanje.

Pročitajte više