ANKETA Vlada želi proslavu Oluje u Kninu, Milanović u Glini. Na čijoj ste strani?

Ilustracija: PIXSELL

DVA MJESECA prije obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja ponovno se aktualizirala rasprava o lokaciji obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Slažete li se s tim da proslava ostane u Kninu ili smatrate da je bolje da se ove godine održi u nekom drugom gradu? Recite nam u anketi.

 

Predsjednik Zoran Milanović je, gostujući na RTL-u prije četiri dana, predložio da se obljetnica organizira u Glini.

"Brojni generali i vojnici, neki iz HDZ-a, rekli su mi da u Kninu treba organizirati okrugle obljetnice. Zadnje tri godine Tuđmana se nije išlo u Knin, to je vratio Račan. Možemo, recimo, otići u Glinu. Evo, to je prijedlog. Borba se nije vodila samo u Kninu. Oko Gline i Petrinje je bila jedina velika predaja, tu je 100 momaka izgubilo život. Uostalom, Zagreb je glavni grad", rekao je Milanović.

Uskoro su mu odgovorili iz HDZ-a.

"Iskompleksirani Milanović ni na blagdan Tijelova nije uspio sakriti svoju opterećenost Andrejem Plenkovićem (koja traje još od poraza na izborima 2016.)" objavio je HDZ na Facebooku.

"Unatoč tome što je predsjednik HDZ-a i vlade u intervjuu za RTL sasvim pristojno odgovorio na pitanje o njegovoj inicijativi za obilježavanjem Dana pobjede i domovinske zahvalnosti izvan Knina, 'prekaljeni ratnik' Milanović očito ne zna argumentirano razgovarati pa ponovno pribjegava primitivnoj komunikaciji i lažima", navodi se u objavi.

HDZ: Milanović pokazuje prijezir prema simbolima države

"Jednako tako, hineći 'domoljublje i zajedništvo', Milanović je ignorirao proslavu Dana državnosti, koji je kao praznik proglasio Sabor RH, a nije ga ni čestitao građanima", objavio je HDZ.

"To što Milanović stalno ima potrebu vrijeđati Kninjanke i Kninjane, nazivajući Zvonimirov Grad pukim 'kolodvorom' i 'kasarnom' te to što zaziva micanje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti & VRO Oluje iz Knina, pokazuje još jednom njegov prijezir prema simbolima države, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je tog 5. kolovoza 1995. na kninskoj tvrđavi pustio hrvatski stijeg da se vijori kao simbol slobode i blistave vojne pobjede", piše HDZ pa dodaje da je "za hrvatski narod, branitelje i pobjedničku Hrvatsku vojsku, Knin simbol obrane, pobjede i državnosti".

HDZ je toj objavi priložio snimku Zorana Milanovića kako pada s oklopnog transportera Patrije.

Milanović je dan prije, podsjetimo, objavio da se Plenković prvi put na kninsku tvrđavu popeo 2016. godine, dodavši da se "tom prilikom uspio i junački uspio i skljokati".

Medved: Knin ostaje središnja točka proslave

Jučer se oglasio i potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Obljetnica VRO Oluja obilježit će se u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin ostaje središnja točka proslave Dana pobjede", rekao je Medved.

Vezano uz obilježavanje Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja, dodao je kako se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza, osim u Kninu, obilježava diljem Hrvatske.

Od 2016. svake se godine financira preko 50 gradova i općina gdje se obilježava obljetnica Oluje, a posebno na privremeno okupiranom području. Pritom, naglasio je, nije zaboravljen ni simbolični čin pobjede Hrvatske vojske nad agresorom, odnosno predaje neprijateljskog korpusa kod Brijona, nedaleko od Gline. 

"Zato vlada i ja, kao potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja, stojim pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj RH, kao što obilježavamo blagdane, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu ostaje mjesto središnje proslave Oluje", zaključio je Medved.

Medved: Knin je simbol pobjede, tamo je Tuđman poljubio hrvatsku trobojnicu

"Na cijelom području Republike Hrvatske imamo 150 masovnih stratišta i grobišta. Nakon Ovčare, druga po veličini je masovna grobnica Baćin, ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji. U ovoj županiji imamo 44 masovna stratišta, odnosno grobnice", naglasio je Medved, dodavši: "Jedna od takvih stožernih točaka na kojima je izrasla Hrvatska je neizostavno i Knin, naš simbol pobjede, gdje je predsjednik Tuđman nakon ulaska Hrvatske vojske u grad Knin, na kninskoj tvrđavi poljubio hrvatsku trobojnicu, kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima."

"Taj simbol Knina je obveza našem, ali i svim budućim naraštajima, vrednovati taj čin pobjede u Domovinskom ratu. I zato obilježavanje operacije Oluja i okončanja Domovinskog rata i pobjede je neizostavno središnja i stožerna točka obilježavanja te pobjede", rekao je Medved.

Na pitanje novinara što će biti "ako branitelji i generali predlože proslavu na nekoj drugoj lokaciji", ministar hrvatskih branitelja Medved je odgovorio kako očito netko stalno traži povod za rasprave, podsjetivši da su sastanci i koordinacije s udrugama branitelja redovni. 

Dodao je kako se svi mogu uključiti u proslavu gdje god žele. Velika je proslava, kaže, prije dvije godine već bila i u Glini, kao jednoj od točaka obilježavanja obljetnice, a proslava u Kninu je tradicionalno od 1995. godine. 

Peđa Grbin: Itekako ima razloga da se Oluja slavi i na području Gline

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo da obilježavanje nacionalnih praznika nije pri vrhu liste prioriteta, ali da smatra da se proslava može održati i u Glini.

"Nisam nikad bio čovjek od proslava, ne slavim ni svoj rođendan, pa mi ni obilježavanje pojedinih nacionalnih praznika nije pri samom vrhu liste prioriteta. Kao ni Domovinski rat, Oluja nije provedena samo na jednom dijelu Republike Hrvatske. Mislim da itekako ima razloga da se Oluja slavi i na području Gline, a ne samo na području Knina", kazao je Grbin.

Ljubo Ćesić Rojs: 5. kolovoza još nismo bili krenuli prema Glini

Ni umirovljeni general i bivši HDZ-ovac Ljubo Ćesić Rojs ne slaže se s idejom predsjednika Zorana Milanovića da se proslava održi u nekom drugom gradu, no u komunikaciji, kaže, nemaju problema.

"S predsjednikom nemam problema, dobro se razgovaramo. Prošle godine je bila veličanstvena proslava. 4. kolovoza je bio prijem svih ratnih zapovjednika, odlikovanja… Još jednom ponavljam, mi smo ušli u Knin, ja osobno s generalima Ademijem i Koradeom, u 10 sam zaplakao, poljubio hrvatsku zemlju i posebno me kninska tvrđava veže uz to vrijeme. Ne možemo u Glini slaviti 5. kolovoza kad tad još nismo ni metar krenuli prema Glini."

Kaže da nije neobično da se generali ne slažu u mišljenjima: "U Hrvatskom generalskom zboru ima ljudi s drugačijim mišljenjima. Ja govorim u svoje ime. Osobno sam zarobio dr. Torbicu, još stotinjak civila predali smo kanadskom bataljunu. Došli su pripadnici UNPROFOR-a i nikome nije falila niti dlaka. Sve je bilo profesionalno."

"Ušli smo u Knin možda dan prije nego smo očekivali. 4. navečer Knin je bio gotov. Da smo pružili korak, možda bi četvrtog ušli. Tuđman i Šušak su zapovjedili da nekoga general Gotovina pošalje u Knin da se ne dogodi odmazda", dodaje Rojs.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više