ANNAN OČEKUJE SAD NA SASTANKU O ULOZI UN-A U IRAKU

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u utorak kako očekuje da će Sjedinjene Države sudjelovati na sastanku 19. siječnja s njim i iračkim dužnosnicima na kojem će se razgovarati o ulozi UNa u Iraku.

"Veselim se vrlo dobrom i konstruktivnom sastanku 19. siječnja i očekujem da će sve strane sudjelovati", rekao je Annan novinarima u stožeru UN-a u New Yorku govoreći o trostranom sastanku koji je zatražio prošloga mjeseca.

Na tom sastanku bi se trebalo razgovarati o ulozi UN-a u Iraku do kraja lipnja kada bi vlast trebala biti predana iračkoj prijelaznoj vladi. U sporazumu iz studenoga između Iračkog upravnog vijeća i američkih koalcijskih vlasti u Iraku o rokovima za prijenos vlasti ne spominje se UN.

Annan je rekao kako očekuje da će SAD poslati visoko izaslanstvo koje će vjerojatno uključivati američke dužnosnike iz Bagdada.

Iračko izaslanstvo će voditi predsjednik Iračkog upravnog vijeća za siječanj Adnan Pachachi, član Abdel Aziz al-Hakim te kurdski član Massoud Barzani.

Annan je naglasio kako ga muči pitanje sigurnosti pripadnika UN-a u Iraku. Nakon bomabaških napada na stožer UN-a u Bagdadu u listopadu on je povukao UN-ovo osoblje iz Iraka.

Dok SAD želi da se UN brzo vrati u Irak, Annan je u utorak rekao kako će UN u Iraku djelovati sa Cipra i iz Jordana.



(Hina) sl sd

Pročitajte više