ANNAN OSUDIO NAPADE U RIJADU

Glavni tajnik UNa Kofi Annan osudio je u utorak terorističke napade u Rijadu, ocijenivši da je riječ o terorizmu bez opravdanja kojim su prekršena "sva načela vjere, ljudska prava i čovječnost". L

Annan je napade devetero bombaša samoubojica, u kojima je, prema bolničkim izvorima, poginulo tridesetak ljudi, a prema najnovijim američkim podacima ta bi brojka mogla biti i 90, usporedio s nedavnim bombaškim napadom u Čečeniji u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, proglasivši oba djela "strašnima".

"U posljednja 24 sata svijet je ponovno bio svjedokom strašnim terorističkim djelima", navodi se u Annanovu priopćenju.

"U Ruskoj Federaciji i Saudijskoj Arabiji na okrutan su način poginuli mnogi nedužni ljudi (...)", rekao je, naglasivši da se "terorizam nikada ne može opravdati".

Terorističke napade u Rijadu među prvima je osudio američki predsjednik George W. Bush, poručivši da se rat protiv terorizma nastavlja.

Izrazi sućuti, u međuvremenu, pristižu iz svih krajeva svijeta.

Sućut obiteljima žrtava izrazili su, među ostalima, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i libanonski predsjednik Emile Lahoud.

Pisma sućuti saudijskom kralju Fahdu i prestolonasljedniku Abdullahu poslali su i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf i premijer Mir Zafarullah Khan Jamali, dok je kuvajtski ministar vanjskih poslova Šeik Sabah al-Ahmed Saudijskoj Arabiji ponudio pomoć u osiguranju mira i stabilnosti.

Pročitajte više