ANNAN ŠALJE STRUČNU SKUPINU UN-A U IRAK DA POMOGNE PRIJENOS VLASTI

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u utorak da će poslati stručnu skupinu UNa u Irak kako bi pomogla da se pronađe rješenje za prijenos vlasti u iračke ruke do 30. lipnja ove godine. L

Annan je nakon susreta s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Bijeloj kući rekao da postoji dogovor da se suverenitet prenese na Iračane što je prije moguće, ali i nesuglasice oko načina uspostave iračke vlasti.

Glavni tajnik UN-a je rekao da su mu američke okupacijske vlasti i iračko upravno vijeće dali naznake da će prihvatiti zaključke misije UN-a.

Predsjednik Bush je rekao da UN ima vitalnu ulogu u osiguravanju slobodnog, stabilnog i naprednog Iraka koji će biti uzor bliskoistočne demokracije.

Amerikanci nastoje složenim sustavom posrednih izbora doći do sastava iračke skupštine koja bi potom izabrala privremenu vladu.

Utjecajni vjerski vođa većinskih iračkih šijita Ali al-Sistani inzistira da se parlament izabere neposredno, čemu se američke vlasti protive zbog manjka sigurnosti i nepostojanja biračkih popisa.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više